Cum ne ajută înotul să ne menținem sănătoși

627
1
Cum ne ajută înotul să ne menținem sănătoși - plajacostinesti38-1340810275.jpg

Articole de la același autor

Cea mai bună modalitate de a face efort fizic, în zilele toride de vară, este înotul. Fie că mergem la mare sau la piscină, cel puțin jumătate de oră de mișcare în apă în fiecare zi sau o dată la două zile ne oferă un excelent antrenament cardiovascular, ne tonifică musculatura, ne ajută să slăbim și ne fortifică plămânii.

Înotul este o opțiune excelentă pentru a face sport în special vara pentru constănțeni. Această activitate fizică este frecvent recomandată de medicii specialiști, în primul rând pentru că poate fi practicată de foarte multe persoane, indiferent de vârstă, afecțiune sau greutate. Corpul se mișcă mult mai ușor în apă, iar mușchii sunt puternic antrenați fără a suprasolicita articulațiile.

În momentele în care facem jogging, aerobic sau când ridicăm greutăți, articulațiile și sistemul muscular sunt solicitate foarte mult. În schimb, dacă ne aflăm în apă, putem face efort fără să afectăm articulațiile sensibile.

"Înotul este foarte util celor care au dureri de șolduri, genunchi sau gleznă și nu pot alerga sau nu pot practica alte sporturi. Activitatea fizică în apă tonifică musculatura și îmbunătățește mobilitatea articu-lațiilor. De exemplu, înotul este indicat persoanelor care au avut mâna sau piciorul în ghips sau celor care au trecut printr-o intervenție chirurgicală și au fost imobilizați în pat pentru o perioadă mai mare de timp", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Gheorghe Dumitru, medic primar în medicina sportivă.

Mișcarea în apă antrenează aparatul respirator

Prin înot, întreaga capacitate vitală a organismului crește, deoarece musculatura respiratorie se tonifică. Efortul fizic în apă are o influență pozitivă asupra plămânilor și este recomandat persoanelor cu o capacitate respiratorie redusă sau bolnavilor de astm.

"Atunci când înotăm, respirația este ușor îngreunată, deoarece ne aflăm în apă și aceasta exercită o anumită presiune asupra corpului. În acest fel, mușchii inspiratori sunt mai solicitați, ceea ce reprezintă o modalitate foarte bună de a-i antre-na", ne-a spus medicul specialist.

Dr. Dumitru a specificat că persoanele care suferă de astm pot avea mai multe efecte benefice în urma înotului decât dacă ar practica alte activități sportive.

"Înotul este extrem de benefic pentru aparatul respirator, fiindcă mărește capacitatea toracelui și îl face mai voluminos. De exemplu, înotul este mai eficient decât gim-nastica medicală în cazul copiilor care au toracele înfundat sau au sechele de rahitism", a afirmat medicul.

Cât timp trebuie să înotăm pentru a obține rezultate

La fel ca și în cazul plămânilor, efortul fizic solicită și aparatul cardiovascular să funcționeze mai intens. În acest fel, activitatea inimii este antrenată prin creșterea frecvenței cardiace și stimularea circulației. În plus, chiar și sistemul nervos beneficiază de efectele be-nefice ale înotului.

"Mișcarea în apă ne ajută să ne relaxăm, deoarece este plăcută și are un efect calmant. Mai mult, prin intermediul sistemului nervos se acționează și asupra sistemului hormonal, iar glandele sunt mai echilibrate", ne-a mai spus dr. Gheorghe Dumitru.

Potrivit medicului, este important ca în timpul înotului pulsul să crească mai mult de 120 - 150 de bătăi pe minut.

"Pentru o persoană în vârstă și care suferă de diferite afecțiuni, este ideal un puls de 110 - 120 de bătăi pe minut, iar pentru cei tineri, între 150 și 160 de bătăi pe minut", a spus dr. Dumitru. Acesta ne-a recomandat să înotăm de câte ori avem ocazia, dar a menționat că ar fi bine să facem mișcare în apă măcar 30 de minute sau o oră în fiecare zi sau o dată la două zile.

Înotul, ideal pentru a pierde kilogramele în plus

Constănțenii care au probleme cu greutatea și vor să slăbească ar trebui să profite cât mai mult de faptul că locuiesc pe litoral și să meargă la plajă cât de des pot, nu neapărat pentru bronzat, cât pentru băile în mare.

"Înotul ajută persoanele supraponderale să piardă mai multe calorii decât alte activități fizice. Efortul fizic în apă va consuma mult mai multe calorii decât aceeași activitate practicată la sol. Eu le recomand pacienților care vor să slăbească să meargă la plajă și să facă periodic câte o oră de mișcare în apă", a specificat dr. Dumitru.

Medicul a menționat că înotul este ideal pentru persoanele, în special femeile, care au o greutate peste media normală și și-au propus să facă sport după o perioadă lungă de timp.

"Femeile trecute de menopauză pot da semne de osteoporoză, oasele sunt mai slăbite, așa că cel mai bine ar fi să înoate decât să alerge sau să meargă la sala de fitness", a adăugat dr. Gheorghe Dumitru.

Comentează știrea

deea
28 iunie 2012
dr.pagiator

Era mai bine daca ati fi luat acest interviu de la alt specialist. Dr Dumitru nu transmite nimic este un PLAGIATOR notoriu, si cu grave probleme de caracter.Atentie! Nu incercati sa-l promovati si pe asta!Verificati-i lucrarile!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Mai 2012
Stire din Fun : Prostituata sportivă…
Marţi, 10 Aprilie 2012
Stire din Sport : "Delfinii", impresionanți în bazin
Pagina a fost generata in 0.3661 secunde