Cum ne păstrăm dantura albă şi strălucitoare. Sfaturi de la medicul stomatolog

333
Cum ne păstrăm dantura albă şi strălucitoare. Sfaturi de la medicul stomatolog - fondcumnepastram1-1646246505.jpg

Articole de la același autor

Igiena dentară depinde foarte mult nu numai de simpla curăţare zilnică a dinţilor, ci şi de o periere corectă a danturii. Mai mult decât atât, igiena dentară de zi cu zi sau chiar şi vizitele regulate la cabinetul stomatologului nu ne pot feri în totalitate de îngălbenirea dinţilor. Acest aspect neplăcut poate fi evitat, însă, dacă respectaţi câteva recomandări simple din partea specialiştilor.

Din punct de vedere genetic, nuanţa dinţilor variază de la alb la alb-gălbui, dar culoarea lor este influenţată de o multitudine de factori. „Dinţii se pot colora fie la suprafaţă, fie în profunzime, din cauza diferiţilor pigmenţi care pot pătrunde în structura dentară”, explică dr. Ioan Traian Moina, medic stomatolog.

Petele care apar pe suprafaţa dinţilor sunt cel mai frecvent cauzate de obiceiurile alimentare, dar există şi alţi factori care influenţează discromiile. „Consumul de cafea, ceai sau vin roşu, cireşele şi afinele pot păta dinţii, iar tutunul, indiferent dacă este vorba de ţigarete sau tutun de mestecat, îngălbeneşte dinţii garantat şi favorizează depunerile de placă bacteriană şi tartru”, susţine dentistul. În acelaşi timp, culoarea dinţilor se poate modifica spre gălbui sau cenuşiu după utilizarea anumitor produse medicamentoase pe termen mai lung, traume dentare, aportul exagerat de fluor sau administrarea tetraciclinei la copii în perioada dezvoltării dinţilor.



Metode de protecţie a dinţilor


Deoarece nu putem exclude din alimentaţie produse precum cafeaua, ceaiul, fructele sau vinul roşu, dr. Ioan Moina recomandă perierea dinţilor cu atenţie cel puţin de trei ori pe zi şi să ne clătim gura după consumul de băuturi sau alimente cu potenţial colorant. „Ar fi indicat să se utilizeze şi un pai pentru consumul băuturilor care pătează dinţii. De exemplu, femeile pot apela la mici trucuri alegând un ruj de buze într-o nuanţă deschisă, ceea ce va face dinţii să pară mai albi”, mai spune dr. Ioan Traian Moina.

Cu toate acestea, cel mai bine ar fi să consultăm un medic stomatolog care ne poate spune ce produse de igienă dentară sunt mai bune şi cum să le folosim cât mai eficient.

Pentru menţinerea dinţilor curaţi şi albi, dr. Moina recomandă utilizarea unei paste de dinţi cu efect de albire şi a unei periuţe de dinţi prevăzută cu un dispozitiv special destinat îndepărtării coloraţiilor dentare. „Acestea contribuie la corectarea discromiei de suprafaţă şi menţine rezultatele tratamentelor de albire, între vizitele la medicul dentist”, precizează medicul stomatolog.

În momentul în care aţi ajuns la cabinetul dentar, în funcţie de tipul şi de gradul discromiei, medicul poate propune şi metode mai eficiente pentru îndepărtarea petelor de pe dinţi, cum ar fi periajul profesional, pentru corectarea discromiei externe cauzate de alimente, lichide colorate sau tutun. „Dacă discromia este prezentă de mulţi ani, va trebui să apelaţi la un tratament de albire profesională a dinţilor pentru a scăpa de coloraţiile persistente”, adaugă dr. Moina. Totodată, în cabinetul stomatologic se poate realiza şi faţetarea dinţilor cu anomalii sau leziuni asociate pentru obţinerea unor rezultate cât mai estetice. Cu toate că aceste metode sunt sigure şi eficace, alegerea procedurii de aplicat trebuie să rămână la latitudinea medicului dentist, în funcţie de starea dinţilor fiecărui pacient şi de rezultatele pe care le doreşte.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4539 secunde