Cum ne pregătim organismul pentru toamnă. Sfaturi vitale ca să scapi de boli

463
Cum ne pregătim organismul pentru toamnă. Sfaturi vitale ca să scapi de boli - cumnepregatimorganismul-1411580259.jpg

Articole de la același autor

Odată cu schimbările de temperatură, organismul începe să resimtă tranziția de la cald la rece, iar dacă nu este complet pregătit, apar și primele probleme de sănătate. De altfel, în acest sezon trebuie să acordăm o atenție deosebită alimentației, dar și sistemului imunitar.


Încet, încet, toamna își intră în drepturi, și odată cu ea, suntem suspuși unor schimbări cu care organismul nu ține întotdeauna pasul. Din acest motiv, medicii recomandă o atenție sporită asupra alimentației, dar și a întăririi sistemului imunitar în fața afecțiunilor de sezon. "Organismul poate fi luat pe ne-pregătite de schimbările bruște de temperatură, de umezeala specifică sezonului, de virusuri și bacterii care pro-voacă viroze, răceli sau chiar alergii.  Din acest motiv, principala grijă este de a asigura organismului toate ele-mentele de care are nevoie pentru a rămâne la «adăpost». În acest sens, fiecare persoană poate solicita medicului curant o serie de analize pentru a verifica ce carențe are sau ce organe au fost suprasolicitate peste vară și poate începe astfel și o cură de vitamine și minerale", explică dr. Mirela Stângaciu, medic de familie. 


Hidratarea, regulă de aur
Mai ales în cazul copiilor, medicul recomandă părinților să nu uite că hidratarea îi scutește de afecțiuni respiratorii, chiar dacă nu mai suntem în mijlocul verii. "Să nu uităm că un organism hidratat menține o temperatură constantă și astfel îi ferește pe copii de afecțiuni virale. De reținut este și că, atât în cazul copiilor, dar și al adulților trebuie evitate băuturile carbogazoase sau alcoolul, deoarece acestea duc la pierderea de fluide din organism, la deshidratare. Nu trebuie uitată nici importanța dietei sănătoase, bazate pe fructe și legume de sezon, bogate în vitamine și anti-oxidanți, substanțe care mențin starea de sănătate", mai spune medicul. Mai mult decât atât, toamna este și anotimpul în care copiii se întorc în colectivități și sunt supuși unui risc mult mai mare de îmbolnăvire. Ideal ar fi ca părinții să reducă și consumul de dulciuri și zaharuri al copiilor, deoarece acestea favorizează și întrețin infecțiile.


Astenie sau depresie?
Stările prelungite de oboseală, nervozitate sau anxietate, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate sunt doar câteva dintre semnele care "dau tonul" asteniei de toamnă. Cauzată, spun medicii, de lipsa magneziului, astenia de toamnă este resimțită adesea de cei care nu și-au pregătit organismul.  Dacă starea de astenie persistă, ar fi bine să știm că ea se poate datora unor afecțiuni precum anemia, diabetul zaharat. Atunci când apar stările specifice pentru astenie, apatie sau oboseală, ele reprezintă un semnal clar care aten-ționează o persoană că stilul de viață nu este cel mai potrivit pentru organism. Pe de altă parte, dacă toate aceste stări sunt urmate și de un somn neliniștit sau lipsa energiei, poate fi vorba chiar de o depresie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6681 secunde