Cum ne pregătim pielea pentru expunerea la soare

549
Cum ne pregătim pielea pentru expunerea la soare - pieleprotejata-1340121364.jpg
Vremea este perfectă pentru plajă în această perioadă, atât timp cât respectăm indicațiile riguroase ale medicilor și nu ne expunem la soare între orele 11.00 și 16.00. Însă, pentru a obține un bronz frumos și pentru a ne proteja pielea în același timp, trebuie să urmăm câteva recomandări.

Cu toate că în ultima perioadă s-a pus mai mult accent pe efectele negative ale soarelui, acesta poate fi și benefic pentru sănătatea noastră, dacă știm cum să ne bucurăm de el. Dr. Emma Gheorghe, medic dermatolog în cadrul Centrului de Medicină Estetică și Funcțională "Hera Body Care" din Constanța, ne-a explicat că nu trebuie să vedem numai partea rea a expunerii la soare, ci să învățăm să profităm de beneficiile razelor solare.

Prea mult timp petrecut pe plajă - risc de arsuri solare

Înainte de primele expuneri la soare pe plajă, trebuie să știm ce se întâmplă cu organismul nostru.

"Dacă avem vreo problemă de sănătate a pielii, alunițe sau diferite formațiuni pe piept trebuie consultat neapărat medicul dermatolog înainte de a merge la plajă. Acesta ne poate spune dacă ne putem expune la soare sau nu", aflăm și de la dr. Ionica Ciortan, directorul Centrului de Medicină Estetică și Funcțională "Hera Body Care". Totodată, în momentul în care mergem la plajă, medicul ne recomandă să ne expunem doar câteva minute în primele zile, pentru a evita complicațiile. "După atâtea luni în care pielea nu a fost expusă la razele ultraviolete, atunci când mergeți la plajă și stați o jumătate de zi pe plajă, riscați să suferiți arsuri solare", a declarat dr. Ciortan.

Pielea trebuie hidratată înainte de prima plajă

Medicul ne-a mai recomandat ca înainte de a merge la plajă, să ne asigurăm că pielea este pregătită pentru a suporta razele ultraviolete. "Ar fi indicată o hidratare într-o baie de abur sau să urmăm un program de hidratare în ozon pentru a pregăti celulele pielii și pentru a nu le expune uscate la soare. De asemenea, este recomandată și expunerea timp de câte 3 sau 5 minute la solarul medical", a adăugat dr. Ionica Ciortan.

La rândul ei, dr. Emma Gheor-ghe ne-a spus ce trebuie să facem pentru a evita complicațiile cauza-te de efectele nocive ale soarelui.

"Trebuie să ne expunem doar în anumite ore și progresiv, începând cu 10, 20 sau 30 de minute în primele zile de plajă. La început, este esențial ca expunerea la soare să se facă numai cu protecție solară", a precizat medicul dermatolog.

Cum găsim cea mai potrivită cremă fotoprotectoare

Cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât factorul de protecție solară utilizat trebuie să fie mai mare. Dr. Gheorghe a afirmat că există loțiuni care includ protecția solară împotriva a două tipuri importante de radiații. "Până nu demult, majoritatea cremelor erau contra ultravioletelor de tip B, dar acum există și produse UVA și UVB, pentru ambele tipuri de radiații ultraviolete. Trebuie să găsim forma de prezentare a cremei cea mai potrivită pentru pielea noastră. Avem de ales între creme mai grase, emulsii mai ușoare, sprayuri și o multitudine de alte produse fotoprotectoare, inclusiv creme special concepute pentru a proteja pielea sensibilă a copiilor", a menționat dermatologul.

Loțiunile sau sprayurile fotoprotectoare trebuie aplicate pe piele cu 20 de minute înainte de expunere, odată la două ore și după fiecare baie.

Ce trebuie să știm despre capitalul solar

Pielea reacționează în mod diferit la radiațiile solare, iar clasificarea acesteia după fototip ne ajută să aflăm cât de rezistent este corpul nostru la radiațiile UV. 

Potrivit dr. Emma Gheorghe, fiecare om se naște cu un așa numit capital solar, care reprezintă cantitatea de radiații ultra-violete pe care le poate absorbi organismul pe tot parcursul vieții. "Acest concept presupune faptul că expunerea la razele UV are efect cumulativ în timp. Practic, capitalul solar funcționează ca un contor individualizat pentru fiecare om care numără câte ore și câte minute stăm în soare încă din copilărie până la maturitate", a spus medicul. Astfel, cu cât se consumă mai mult din acel capital la vârstă fragedă, cu atât sunt mai mari riscurile ca mai târziu să intervină îmbătrânirea precoce a pielii și să se dezvolte cancere de piele, cu preponderență melanomul malign, a adăugat dr. Gheorghe.

Betacarotenul accelerează bronzarea pielii

Persoanele care vor să obțină un bronz frumos și rapid mai pot apela la un mic truc, aflăm de la medicul dermatolog. Dr. Emma Gheorghe ne-a spus că înainte de a merge la plajă putem consuma alimente care conțin betacaroten, deoarece putem grăbi procesul de bronzare a pielii. "Pepenele galben, morcovii, dar și suplimentul de betacaroten fac ca bronzarea să fie mai rapidă", a afirmat medicul. Cu toate acestea, alimentele cu betacaroten sau suplimentele nu trebuie consumate în exces. Tot dr. Gheorghe ne-a spus să nu folosim niciodată uleiul de măsline pentru a accelera bronzarea, deoarece acesta arde pielea mai repede. De asemenea, statul sub umbrelă, mai ales în orele de vârf ale zilei, nu garantează protecția solară în totalitate, 25 la sută din radiațiile solare ajungând totuși pe piele. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Mai 2012
Stire din Social : MASACRUL din Marea Neagră
Pagina a fost generata in 0.4648 secunde