Cum pot distruge alcoolul și sarcina ficatul sănătos

628
Cum pot distruge alcoolul și sarcina ficatul sănătos - ficat-1369406013.jpg
Bolile care afectează ficatul sunt extrem de greu de suportat de pacienți, aceștia fiind nevoiți să își schimbe complet stilul de viață și de alimentație, renunțând astfel la "micile plăceri".  Pornind de la definirea ficatului gras ca fiind acumularea excesivă de grăsimi (lipide) în celula hepatică (hepatocit), putem spune că această patologie reprezintă de fapt cea mai frecventă formă de răspuns a ficatului la diverse agresiuni.

Cauzele nu ocolesc consumul de alcool și sarcina

Cea mai frecventă cauză de apariție a problemelor ficatului este consumul exagerat de alcool, considerat o boală în sine, care atrage după sine un complex de efecte. "Formele de steatoză hepatică întâlnite sunt cele din sarcină și din alcoolism pe de o parte și pe de altă parte cele care se dezvoltă în absența sarcinii sau alcoolismului.  Din această ultimă categorie amintim steatohepatita nonalcoo-lică, sindrom care deși apare la pacienții care nu consumă alcool, produce leziuni hepatice similare cu cele din hepatita alcoolică. Nu se știe exact cauza care duce la apariția acestui sindrom ce pare să fie o consecință a rezistenței la insulină", explică dr. Răzvan Ionuț Stăncioi, specialist medicină generală, în cadrul Medicover Constanța.

Diabeticii, primii pe lista celor afectați

Dacă boala ficatului gras se poate datora excesului de alcool sau sarcinii, nu de puțin ori medicii se confruntă din ce în ce mai des cu pacienți care sunt afectați din cauza diabetului zaharat. "De regulă profilul pacientului cu steatohepatită nonalcoolică poate fi conturat astfel: femei obeze cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, având diabet zaharat de tip II și profil lipidic modificat. În afară de acest profil, patologia poate să apară la ambele sexe și la orice vârstă. Cât despre simptomatologie cel mai important lucru care trebuie menționat este acela că majo-ritatea pacienților sunt asimptomatici, mai rar sunt cei care acuză stări de fatigabilitate, adică oboseală cronică, jenă sau durere în partea dreaptă a abdomenului (hipocondrul drept) sau au ficat mărit. La acestea toate me- rită adăugat că diagnosticul de certitudine se pune pe baza biopsiei hepatice", completează dr. Răzvan Stăncioi.

De ce trebuie să diagnosticăm și să tratăm steatohepatita nonalcoolică?

Mecanismele prin care debutează și evoluează acest sindrom se bazează pe acumularea de grăsimi în hepatocit (steatoza), urmate de inflamație. Din păcate, pentru mulți dintre bol-navi boala nu se manifestă, iar ei ajung la medic în faza avansată a bolii.

"Boala ficatului gras se poate diagnostica investigând pacienții cu profilul amintit mai sus având acces ușor la imagini ecografice care vor sugera încărcarea grasă a ficatului, la investigații de laborator ce indică creșterea transaminazelor cu raport TGO/TGP sub-unitar precum și absența hepatitei B și C, efectuând un istorc medical al pacientului din care să reiasă cauza exactă a bolii.

Odată diagnosticul pus, putem iniția un tratament complex ce vizează administrarea de substanțe cu rol protector hepatic, oprirea medicamentelor cu potențial toxic asupra ficatului, scăderea în greutate, eliminarea toxinelor, normalizarea valorilor glicemiei și ale profilului lipidic, adică testele care arată metabolismul grăsimilor din organism", a mai amintit medicul. Fără tratament, indiferent de cauzele afectării ficatului, în timp, bolnavii pot ajunge la hepatită cronică și cancer hepatic, precum și complicații ale diabetului, obezității și dislipidemiei, adică modificarea valorilor colesterolului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6823 secunde