Cum putem ameliora și trata durerile articulare

487
Cum putem ameliora și trata durerile articulare - cumtratamdurerilearticulare-1423671780.jpg

Articole de la același autor

Durerile articulare, acele senzații de disconfort și iritație, pot apărea la oricare dintre articulațiile corpului uman. Pe lângă odihnă, masaj terapeutic, termoterapie și exerciții fizice, specialiștii recomandă o serie de terapii articulare, menite să-i redea suferindului starea de bine.

Specialiștii spun că primul semn de durere inexplicabilă a articulațiilor trebuie să ne trimită direct la medic, deoarece un diagnostic pus la timp permite efectuarea unor tratamente eficiente, durerea fiind cel mai important simptom în cazul apariției durerilor articulare.

"În stabilirea diagnosticului clinic al unei afecțiuni, durerea este simptomul subiectiv cel mai important. Durerea articulară îmbracă formele cele mai diverse din punct de vedere al localizării, intensității, caracterului și evoluției ei. Mecanismul durerii articulare este unul foarte complex și în mare parte încă necunoscut. Durerea articulară este o senzație. Este obligatoriu ca durerea dintr-o articulație să fie combătută cât mai repede, pentru că, dacă e neglijată, ea va contribui la impotența funcțională a acelei articulații", a explicat Florentina Enescu, specialist fiziokinetoterapie și recuperare medicală în cadrul Centrului de Recuperare Medicală AXIS.

În durerile articulare, agentul fizical (electrofizioterapia) ocupă un rol foarte important și la el se asociază terapiile reflexogene, medicația analgezică, când intensitatea durerii este foarte mare, medicația sistemică și locală, toate având rolul de a combate durerile articulare.

"În combaterea durerii articulare se pot asocia și alte terapii nealopate, cu rezultate foarte bune, și amintim aici terapiile reflexogene, reechilibrarea meridianelor ce traversează o articulație, tratarea punctelor energetice perizonale și la distanță. Cât despre medicația analgezică, ea este recomandată atunci când intensitatea durerii este mai mare. Se face apel la medicație sistemică, dar și la cea locală, care poate fi invazivă (infiltrații intra-articulare - atunci când zona dureroasă este clar delimitată la inserția tendoanelor, la burse) și noninvazivă - cataplasme, creme, unguente, soluții analgezice. În durerile articulare vechi, trenante, la persoanele cu prag dureros coborât, se pot asocia în terapie antidepresivele și neurolepticele", a precizat Florentina Enescu.

În privința termoterapiei, specialiștii susțin că termoterapia caldă este încă controversată, iar masajul clasic terapeutic pe o articulație dureroasă are indicații absolut limitate, "din motivul că foarte rar durerea este simptom unic într-o articulație". "Singurul masaj acceptat, de avangardă, este masajul fasciei musculare și tendinoase pe care îl face banda de kinesio taping", a conchis Florentina Enescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1424 secunde