Recuperarea medicală după montarea protezei de șold sau genunchi

961
Recuperarea medicală după montarea protezei de șold sau genunchi - deasupramacheteiaquarecuperareme-1406826981.jpg

Articole de la același autor

Vestea că afecțiunea articulară de care suferă s-a agravat și că singura modalitate de a scăpa de dureri și de a avea o viață cât mai aproape de normal este montarea unei proteze îi sperie pe o parte dintre pacienți.

"Dacă se recomandă o operație de protezare a articulației, acest lucru nu ar trebui să îi deprime pe pacienți. Dacă decizia este luată corect, aceste operații sunt de obicei foarte reușite. Iar pacienții sunt avertizați, dinainte, la ce să se aștepte", a precizat dr. Mădălina Iliescu, medic coordonator al Centrului de Recuperare Medicală AQUA, din municipiul Constanța.

În continuare, specialistul a prezentat motivele pentru care se ajunge la protezare: "Istoria înlocuirii articulației datează din 1891, când chirurgii germani au făcut un experiment cu o proteză din fildeș, fixată pe articulația de la șold, cu șuruburi placate cu nichel. Astăzi, există mai multe tipuri diferite de articulații artificiale pentru șold și mii dintre ele sunt fixate în fiecare an, peste tot în lume.

Osteoartrita este unul dintre cele mai întemeiate motive pentru a înlocui articulația distrusă cu o proteză. Dar, în același timp, protezarea poate ajuta și la tratarea sechelelor distructive articulare, care sunt cauzate de artrita reumatoidă, artropatia psoriazică, coxartroza secundară din displazia luxantă, anumite tipuri de fracturi etc.".

Înainte de intervenția chirurgicală de protezare, medicul va lua în considerare intensitatea durerii de care suferă pacientul, gradul de invaliditate și, totodată, dacă acestea au efecte grave asupra calității vieții și a activităților zilnice.

"La nivel mondial, se încurajează operațiile de înlocuire a articulației afectate, căci pacienții care primesc o nouă articulație resimt o mare îmbunătățire în calitatea vieții. Noua libertate de mișcare și dispariția durerii îi fac să capete încredere că pot face orice și că pot să aștepte mai mult de la noua lor articulație. Progresele făcute în medicina modernă au ca avantaj faptul că aceste operații pot fi făcute chiar și la persoane în vârstă, reprezentând o expresie a încrederii depline pe care o au chirurgii în această intervenție chirurgicală", a completat medicul specialist.

Ulterior operației, este important să fie respectat programul de recuperare medicală. "De departe, cel mai frecvent utilizate în prezent sunt protezele de șold și de genunchi, recupe-rarea după aceste intervenții făcându-se în echipă ortoped - medic de recuperare/reabilitare, cu obiective funcționale majore, care urmăresc: refacerea mobilității și a stabilității articulare, reluarea mersului progresiv, independența în mișcare și în activitățile de zi cu zi.

Kinetoterapia are o valoare deosebită în educarea acestor pacienți, care trebuie să învețe să facă exercițiile cele mai potrivite, după un program bine stabilit. Balneofizioterapia cu toate metodele și tehnicile specifice, hidroterapia și hidrokinetoterapia în special, contribuie în mod esențial la reeducarea funcțională a acestor pacienți", a concluzionat dr. Mădălina Iliescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4369 secunde