Cum te pune pe picioare… proteza de șold!

1638
2
Cum te pune pe picioare… proteza de șold! - enescudumitrumariusortoped1-1402070229.jpg

Articole de la același autor

Teama de intervenția chirurgicală îi determină pe mulți dintre bolnavii care au nevoie de proteză de șold sau de genunchi să tot amâne prezentarea la medicul ortoped. O mare greșeală, atrage atenția dr. Marius Dumitru Enescu, prin care nu se obține decât prelungirea suferinței!

Persoanele diagnosticate cu diverse afecțiuni inflamatorii care deteriorează articulația șoldului ori a genunchilor trebuie să știe că tratamentul medicamentos și cel balneo-fizical pot fi de ajutor până într-un punct. La un moment dat, singura cale pentru ca acești bolnavi să ducă o viață normală este endoprotezarea.

Dr. Marius Dumitru Enescu, medic primar ortopedie - traumatologie, în cadrul Spitalului MEDSTAR 2000, a explicat pentru cititorii "Cuget Liber" de ce este important ca pacienții cu afecțiuni inflamatorii să nu amâne prezentarea la specialist.

"Afecțiunile inflamatorii sunt de multe feluri, dar este cert că duc la modificări anatomice și funcționale, care nu mai sunt compatibile cu mersul normal. Persoana respectivă devine invalidă. Sigur, se încearcă atenuarea, frânarea evoluției bolilor prin diverse tratamente antiinflamatorii, de tip balneo-fizical, dar aceste terapii sunt limitate și temporare, astfel că este dificil de spus că se poate întârzia deznodământul unei astfel de boli mai mult de cinci până la zece ani, în condiții normale. Dar ne confruntăm cu următoarea problemă: mulți pacienți mizează foarte mult pe tratamentul medicamentos, pe terapia balneo, astfel că ajung la protezare când au deja o deteriorare masivă a articulației șoldului. Această deteriorare ne pune și nouă probleme de tehnică chirurgicală reconstructivă. Pe un șold care este distrus într-o foarte mare măsură, este greu să pui o proteză obișnuită. Și atunci inter-vine necesitatea de a folosi proteze speciale sau subansambluri speciale de protetică, menite să asigure așezarea protezei într-o postură normală și funcțională pentru persoana respectivă", a afirmat medicul specialist. Altfel spus, pentru pacienții care se prezintă târziu, și proteza care trebuie folosită este mai scumpă - dacă nu este posibilă decontarea prin programul național de endoprotezare! -, operația durează mai mult, iar recuperarea ulterioară este de mai mare durată.

Proteza de șold schimbă viața

În schimb, alta este situația dacă bolnavii nu lasă să treacă timpul în defavoarea lor.

"Evident, artroza la nivelul șoldului și la nivelul genunchiului nu este o boală care te omoară! Te inva-lidează, însă! De aceea, pacientul trebuie să fie absolut convins că trebuie să facă această endoprotezare și pot să spun lucru foarte sigur: toți pacienții pe care i-am tratat, după o săptămână - două de la operație mi-au spus că dacă știau că va fi atât de bine, că-i vor lăsa durerile, se operau de mult! Sigur, teama firească de intervenția chirurgicală îi poate opri. Mai sunt și tot felul de povești, de legende despre operații. Dar pacienții trebuie să știe că după operația de endoprotezare, fie că este pentru șold sau genunchi, se ridică din pat a doua sau a treia zi după intervenție. În unele cazuri, cu asistarea mersului cu un cadru metalic sau cârje. Acolo unde nu este nevoie și se poate, încurajăm călcarea pe membrul inferior operat, pentru că mobilizarea rapidă ne permite să evităm o complicație redutabilă a afecțiunilor de acest tip și anume tromboembolismul", a adăugat dr. Enescu.

Fără dureri

Foarte important, ulterior operației, pacienții nu mai resimt dureri și se pot întoarce la o viață normală. "Există niște dureri reziduale, care țin de intervenția chirurgicală, dar în primele două săptămâni, aceste dureri dispar. Mai sunt sugerate unele mici senzații de jenă, la nivelul osului, dar sunt neglijabile, pacientul uită repede de ele, ba mai mult, la aproximativ două luni și jumătate, majoritatea pacienților ajung să nu mai perceapă existența unei prote-ze!", ne-a precizat medicul ortoped.

Operații la Spitalul MEDSTAR 2000

Pacienții care necesită endoprotezare sunt operați cu succes în cadrul Spitalului MEDSTAR 2000, de trei medici: dr. Marius Dumitru Enescu, dr. Mihai Ivan și dr. Mugur Silviu Marinescu. Intervențiile sunt realizate în săli moderne, cu aparatură de ultimă generație, fiind folosite proteze produse de o firmă elvețiano-americană. Ulterior, pacienții beneficiază și de îngrijire post-operatorie, fiind externați după patru sau cinci zile.

"Aș face o remarcă: dacă în spitalul de stat, pacienții cu proteze stau internați 14 zile sau chiar mai mult, noi îi externăm după patru sau cinci zile, fără probleme. Se mai poate lua în discuție schimbarea unui pansament sau două, la domiciliu, dar nu este nevoie de îngrijirea lui într-un spital. Sunt externați atât de repede tocmai datorită faptului că sunt adepții unei mobilizări rapide, căci și recuperarea este de mai scurtă durată", a adăugat dr. Marius Enescu. 

Comentează știrea

covaci narcisa
25 decembrie 2017
proteza de sold

Sunt pensionata si am nevoie de proteza la sold. Nu mi permit sa mi cumpar o proteza. Unde trebuie sa ma interesez

covaci narcisa
25 decembrie 2017
proteza de sold

Sunt pensionata si am nevoie de proteza la sold. Nu mi permit sa mi cumpar o proteza. Unde trebuie sa ma interesez

Articole pe aceeași temă

Luni, 09 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Artrita genunchiului
Pagina a fost generata in 0.3652 secunde