Singura cale de vindecare a herniei abdominale

947
3
Singura cale de vindecare a herniei abdominale - fondsinguracaledevindecareaherni-1401469631.jpg

Articole de la același autor

Ați simțit, la palpare, la nivelul abdomenului, o "gâlmă", ce este mai vizibilă atunci când tușiți sau depuneți un efort? Acesta poate fi semnalul că suferiți de hernie a peretelui abdominal, iar singura cale de vindecare este intervenția chirurgicală. Dr. Daniel Ovidiu Costea, medic primar chirurg, explică de ce este necesar să se intervină în cel mai scurt timp de la depistarea proeminenței. 


Prin definiție, hernia reprezintă ieșirea unui organ din cavitatea în care se regăsește în mod normal, adică din cavitatea peritoneală, printr-un punct slab al peretelui abdominal. Cele mai frecvente sunt herniile inghinale, când proeminența apare la nivelul regiunii inghinale sau a scrotului, la bărbați, ca urmare a deplasării intestinului subțire, colonului sau vezicii urinare. Pacientul resimte dureri (fie o durere de mică intensitate, pe care o cataloghează drept jenă, fie o senzație de greutate, până la durerea vie, accentuată după efort) și observă apariția unei proeminențe, pe peretele abdominal, în special după ce depune un efort sau tușește. 


Dr. Daniel Ovidiu Costea, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului MEDSTAR 2000, atrage atenția bolnavilor să se prezinte la un consult încă de la primele semne îngrijorătoare. 


"Pacientul trebuie să vină atunci când sesizează că i-a apărut - cum spune lumea - o gâlmă, fie la nivelul regiunii inghinale, sau a ombilicului, care se și deformează. Foarte important, nu trebuie lăsat timpul să treacă, să se mărească hernia. În cazurile respective, când proeminența crește în dimensiuni, în terminologia noas-tră se folosește termenul de așa numita «hernie cu pierderea dreptu-lui la domiciliu». Pacientul nu mai poate să-și desfășoare activitatea normală, ci trebuie mereu să poarte un corset, să aibă grijă la mișcări, iar toate acestea duc la pierde- rea calității vieții", a precizat medicul chirurg. 


Când și cum este realizată operația 
Singurul tratament eficient pentru herniile peretelui abdominal este reprezentat de intervenția chirurgicală. E drept, când aud de "tăiere", oamenii se sperie și amână cât mai mult posibil prezentarea la medicul chirurg. O atitudine greșită, atrage atenția specialistul, căci orice amânare poate agrava starea de sănătate. 


"Pacientul trebuie să se prezinte la consult când proeminența este cât mai mică, pentru că se rezolvă mult mai ușor, intervenția care se face durează mai puțin, tehnica ce se aplică este mai puțin agresivă pentru pacient, rezolvarea defectului peretelui abdominal este mai facilă și, ulterior, recuperarea pacientului este mult mai rapidă", a explicat dr. Daniel Ovidiu Costea. 


În plus, dacă operația este cea care-i sperie, pacienții trebuie să știe că în cadrul Spitalului MEDSTAR 2000 intervenția chirurgicală pentru hernii poate fi efectuată laparoscopic (bineînțeles, medicul este cel care stabilește tipul intervenției, în funcție de caracteristicile defectului peretelui abdominal), în sălile de operație ultramoderne, dotate cu aparatură de ultimă generație. 


Recuperare mai rapidă, după intervenția laparoscopică 
În cadrul intervenției chirurgicale, fie că este realizată clasic sau laparoscopic, pacientului îi este montată o proteză pentru întărirea peretelui abdominal. Concret, este vorba despre o plasă de polipropilenă, precum o țesătură, care se introduce la nivelul peretelui abdominal. 


"Sunt mai multe proceduri, în unele se fixează această plasă, în altele se lasă liberă, iar organismul o asimilează ca atare și și-o fixează în poziția în care trebuie să stea", a adăugat dr. Costea. 


Foarte rar se întâmplă ca orga-nismul să respingă plasa de polipropilenă; în general, însă, plasa respectivă este pentru tot restul vieții. 


Ulterior intervenției chirurgicale, pacientul se poate întoarce la serviciu, la activitățile normale, dar trebuie neapărat să evite efortul. 
"Pacientul trebuie să evite efortul fizic, pentru că un perete abdominal de acest gen, cu tăietură, cu intervenție chirurgicală, se reface într-o perioadă între șase și opt luni. Și acceptarea plasei de polipropilenă de către organism se face tot în acest interval. Vorbim despre refacerea completă a peretelui! În perioada aceasta, trebuie să existe o evitare a efortului fizic prelungit, a eforturilor sportive, dar nu există nimic care să-l țintuiască pe pacient la pat sau să-i impună un regim strict spitalicesc. Își desfășoară activitatea cotidi-ană normal, se reintegrează chiar și profesional, dar cu anumite limite și gradat. În cazul intervenției laparo-scopice, recuperarea este și mai rapidă, astfel că, dacă pacientul vrea să aibă o activitate fizică mai re- pede, ar fi bine să opteze pentru operația laparoscopică", a concluzionat dr. Daniel Ovidiu Costea. 


Comentează știrea

nae
31 mai 2014
nimic nou

Merci 6-8 luni ptr cei de la birou(care deobicei nu fac hernie neavind activitati fizice) dar ptr cei care stau in picioare si ridica greutati sau depun efort prin actionarea tuturor partilor din corp inseamna pierderea locului de munca ,de aici fuga de operatie (nu de cutit).Pina mai evolueaza medicina stam cu briu si ne ferim de supraefort,asta ca sa prindem pensia !

Claudia Cinca
31 mai 2014
Un doctor si un om deosebit

Un mare doctor! Va multumesc mult!

see this site
9 iunie 2014
see this site

volcano e cig Stiri Sănătate : Singura cale de vindecare a herniei abdominale | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online see this site http://houserentalsinmn.com/hangsen-e-juice/cigarette-realm-through-e-cigarette-battery-reviews.asp

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 28 Mai 2014
Stire din Monden : Giullia, de urgență la spital
Pagina a fost generata in 1.3083 secunde