Semnele unei glande tiroide bolnave

5431
Semnele unei glande tiroide bolnave - neaparatprintsemneleglandetiroid-1399395613.jpg

Articole de la același autor

Afecțiunile glandei tiroidei sunt întâlnite tot mai frecvent în ultima perioadă, mai ales în rândul femeilor și tinerilor. Motiv pentru care, recomandarea dr. Manuela Garciu, medic specialist chirurgie generală cu pregătire în chirurgia tiroidei, pentru constănțeni este ca "investigațiile tiroidei să devină de rutină". Mai ales că, așa cum a subliniat și medicul, simptomele prin care afecțiunile își fac simțită prezența sunt dintre cele considerate banale și tre-cute ușor cu vederea de bolnavi.


"Simptomele pe care le manifestă tiroida bolnavă sunt foarte variate, de la oboseală, palpitații, senzația de «nod în gât», scăderea în greutate, până la depresie, căderea părului, constipație, anemie sau chiar creșterea în greutate etc", a explicat dr. Manuela Garciu. 


În cazul hipotiroidismului (glanda tiroidă produce prea puțini hormoni), bolnavii ar putea resimți dureri și slăbiciune musculară, inclusiv crampe și rigiditate, dar și dureri articulare generale, disconfort ori senzații de furnicături în partea inferioară a picioarelor. Și la nivelul părului și pielii se face observată prezența hipotiroidismului: părul este fragil, aspru, uscat și se rupe cu ușurință, iar pielea se îngroașă, devine aspră și solzoasă. 


În schimb, în cazul hipertiroidismului (când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni), bolnavii ar putea resimți dificultăți în a prinde obiectele cu mâinile, în a-și atinge palmele deasupra capului sau chiar în a urca scările. Un semn clinic evident este și gușa și disconfortul resimțit la nivelul gâtului, asociate sau nu cu vocea răgușită. Acestea pot fi semnele unei tiroide mărite. 


Ce investigații sunt necesare 
"Investigarea tiroidei începe cu efectuarea unei ecografii cervicale, care este cea mai bună metodă imagistică pentru detectarea și carac-terizarea nodulilor tiroidieni", a subliniat dr. Manuela Garciu. Ulterior, se impune, la indicațiile medicului specialist, efectuarea unor analize de laborator (TSH, fT3, APTO), pentru stabilirea statusului funcțional al glandei tiroidei. Medicul endocrinolog sau medicul chirurg specializat în problemele tiroidei vor stabili dacă se impune intervenția chirurgicală. 


"Pacienții operați vor necesita, ulterior intervenției chirurgicale, tratament hormonal de substituție pentru tot restul vieții", a precizat medicul chirurg Manuela Garciu. 


De peste cinci ani, în Constanța, operațiile de extirpare a tiroidei se efectuează cu succes în Spitalul MEDSTAR 2000, în Clinica de chirurgie "Prof. dr. Vasile Sârbu". Intervențiile sunt realizate de dr. Manuela Garciu, medic specialist cu pregătire atât în țară, cât și în străinătate (Italia, Franța). De un înalt profesionalism, dr. Manuela Garciu realizează intervențiile chirurgicale tiroidiene după atenta investigare a bolnavilor, în cadrul unui program de depistare a cancerului tiroidian, având sprijinul echipei medicale și chirurgicale din Spitalul MEDSTAR 2000. 


Pentru programări, cadrele medicale de la Spitalul MEDSTAR 2000 vă stau la dispoziție la numerele de telefon 072-MEDSTAR și 0241/638.251. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 20 Ianuarie 2014
Stire din Sănătate : Aveți nevoie  de un dermatolog?
Pagina a fost generata in 0.4266 secunde