Cum se previne constipația la gravide

198
Cum se previne constipația la gravide - constipatialagravide-1438523670.jpg

Articole de la același autor

Constipația apare mai ales în primele luni de sarcină, de cele mai multe ori din cauza schimbărilor la nivel hormonal ce au loc în organismul viitoarei mămici.
 
Procentual, 11 până la 38 la sută din gravide suferă de constipație, cel mai sever în al doilea trimestru de sarcină. Constipația este descrisă fie cu scaune cu frecvență scăzută, fie cu eliminare dificilă. 


"Există o multitudine de cauze care duc la această situație în timpul sarcinii, funcție de care se va institui și tratamentul adecvat. Sarcina în sine, prin modificările sale anatomice și fiziologice, este o stare care predispune la constipație. Creșterea nivelului de progesteron și scăderea unui alt hormon mai puțin cunoscut, motilina, fie datorat gravidității, fie suplimentelor recomandate pentru menținerea unei sarcini delicate, duce la relaxarea musculaturii netede intestinale cu creșterea timpului de tranzit al materiilor fecale. Un alt efect este creșterea reabsorbției apei din acestea din urmă, datorită staționării prelungite în intestine, și uscarea lor. Scăderea activităților fizice odată cu avansarea în sarcină și creșterea maternă în greutate contribuie la insta-larea constipației. De ase-menea, o serie de suplimente pe bază de fier sau calciu recomandate de medic au acest efect secundar, depinzând foarte mult de terenul fiecărei paciente. Mai târziu, uterul cu volum mult mărit încetinește avansarea materiilor fecale prin intestin prin compresie directă", a explicat dr. Alina Balcan, medic primar anestezie terapie intensivă în cadrul spitalului privat Euromaterna. 


De la simplul disconfort până la un efort excesiv de defecație care poate duce la distrugerea nervului pudendal cu pierderea suportului asigurat de musculatura pelvină și facilitarea prolapsului genital, constipația nu este de neglijat și impune o evaluare atentă și o selectare a mijloacelor de management cele mai potrivite pacientei în cauză pentru ame-liorarea acestei stări și evitarea complicațiilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Iulie 2015
Stire din Sănătate : Nou serviciu medical la Euromaterna
Pagina a fost generata in 1.1807 secunde