Investigația care depistează anomaliile din timpul sarcinii

1619
Investigația care depistează anomaliile din timpul sarcinii - investigatiacaredepisteazadrmiha-1435843365.jpg

Articole de la același autor

Imaginea ecografică a colecției lichidiene situate în spațiul subcutanat din zona cervicală a fătului, denumită translucența nucală, se realizează în săptămânile 11-14 de sarcină. Aceasta este metoda medicală prin care specialiștii depistează riscul de anomalii fetale și este recomandată fiecărei gravide.

În al doilea trimestru de sarcină, imaginea de translucență nucală dispare și este înlocuită de pliul nucal. În general, incidența anomaliilor cromozomiale, cardiace sau de altă natură este corelată cu mărimea translucenței nucale (cu cât aceasta este mai mare, cu atât riscul de anomalii fetale este mai mare). Dar, ca și în cazul celorlalți markeri, o translucență nucală crescută nu reprezintă obligatoriu o anomalie fetală, această modificare putând să apară și în sarcinile normale.

"Valorile crescute ale translucenței nucale se asociază cu aneuploidii fetale cum ar fi trisomia 21, trisomia 18, trisomia 13, sindromul Turner, triploidia, precum și cu alte anomalii cromozomiale sau genetice sau chiar cu anomalii fetale cu cariotip normal (malformații cardiace, ale sistemului nervos central, ale tractului gastro-intestinal, anomalii metabolice etc.).

Pentru măsurarea cu acuratețe a translucenței nucale, a fost stabilită o tehnică standardizată de către Fetal Medicine Foundation din Londra, iar specialiștii în ecografie trebuie să fie familiarizați cu această tehnică pentru obținerea unor măsurători corecte. Medicii care măsoară translucența nucală trebuie să fie acreditați de către FMF.

Vârsta gestațională optimă pentru măsurarea TN este 11 săptămâni - 13 săptămâni +6 zile (corespunzătoare unor valori ale LCC cuprinse între 45 și 84 mm)", a explicat dr. Mihaela Pețeanu, medic specialist obstetrică-ginecologie Cabinet Dr. Pețeanu V.

Când pot fi depistate anomaliile

Vârsta minimă de sarcină stabilită pentru măsurarea translucenței nucale este 11 săptămâni, pentru că doar de la această vârstă de sarcină se pot diagnostica diverse anomalii fetale și pentru că de la această vârstă de sarcină riscul testelor invazive (biopsia de vilozități coriale) de a produce complicații ale sarcinii devine minim, și anume 1%.

"Vârsta gestațională maximă stabilită este 13 săptămâni și șase zile, pentru că se poate oferi părinților posibilitatea întreruperii sarcinii în primul trimestru; după această perioadă, scade incidența acumulărilor de lichid în zona cervicală fetală și tot după această perioadă, examinarea fătului este mai dificilă, datorită verticalizării acestuia", mai spune medicul.

Ce indică testul

În studiul publicat, specialiștii menționează că, dacă valoarea translucenței nucale este de până la 3,4 mm, 93-97% dintre feți se nasc vii și fără anomalii majore, 0,2-3,5% prezintă defecte cromozomiale, 1% dintre feți mor intrauterin (deși au cariotip normal), 1,5-2,5% prezintă anomalii majore (dar cariotip normal), iar 0,3-0,5% au anomalii cardiace (dar cariotip normal).

Dacă valoarea translucenței nucale este între 3,5 și 5,4 mm, copiii pot prezenta anomalii cardiace severe sau pot muri intrauterin.

"Dacă valoarea translucenței nucale este mai mare decât 6,5 mm, atunci procentele evoluției nefavorabile sunt covârșitoare: doar 15% dintre feți se nasc vii și fără anomalii majore, 65% prezintă defecte cromozomiale, 20% dintre feți mor intrauterin (deși au cariotip normal), 45% prezintă anomalii majore (dar cariotip normal), iar 20% au anomalii cardiace (dar cariotip normal)", a completat medicul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3901 secunde