Concurs De ce pierdem calciul din oase?

1759

Articole de la același autor

Osteoporoza -patologia osoasă care afectează osul în masa sa, nu și articulațiile, scăzându-i sistemul de rezistență. Prin pierderea calciului, se pierde și structura de rezistență și astfel crește fragilitatea osoasă. În cazul unui traumatism minor se produce o fractură.

În general, femeile sunt mai afectate de osteoporoză, întrucât fenomenul insuficienței ovariene este corelabil cu menopauza, explică prof. univ. dr. Eduard Circo.
"În urmă cu jumătate de secol, speranța de viață a femeilor era mai mică. Acum, afecțiuni precum atacul cerebral sunt tratate. Odată cu prelungirea vieții apar și complicațiile. Una ar fi osteoporoza", precizează Eduard Circo.
Primele teste de osteoporoză trebuie să fie făcute după doi – trei ani de la apariția menopauzei. Însă, lucrurile trebuie nuanțate. Investigația trebuie efectuată și de către o persoană tânără dacă intervin anumiți factori favorizanți cum ar fi insuficiența funcției ovariene, apar tulburări mari de menstră, dacă pacienta a suportat o intervenție de îndepărtare a ovarelor sau în cazul persoanelor foarte slabe, întrucât, precizează specialistul, o anumită cantitate de țesut gras păstrează calciul în oase. În schimb, persoanele plinuțe prezintă riscul de a face artroză, care este o sursă de dureri.

Patologia osteoporozei este una de masă
Greșelile alimentare, cum ar fi excesul de dulciuri și de paste făinoase, viciile - fumatul și consumul excesiv de alcool, tratamentele prelungite cu corticoizi, lipsa expunerii la soare grăbesc pierderea calciului din oase, spune Eduard Circo.
Nici bărbații nu sunt feriți de riscul de a face osteoporoză pe fondul insuficienței gonadice, manifestată prin scăderea în greutate, obezitate excesivă, scăderea activității sexuale. De asemenea, eforturile fizice excesive, alimentația de proastă calitate favorizează apariția osteoporozei.
Patologia osteoporozei este una de masă și ea este progresivă odată cu vârsta, însă nu este obligatorie.
Pierderea calciului din oase nu este un fenomen dureros, dar poate provoca dureri în urma fracturilor și a complicațiilor dureroase pentru pacient. Un bolnav de osteoporoză își schimbă total modul de viață, se izolează, nu mai poate să facă nimic în gospodărie.

O alimentație corectă în copilărie ne scutește de probleme la bătrânețe
Profilaxia osteoporozei trebuie să se facă de la o vârstă tânără. Până la vârsta de 20 – 22 de ani masa osului crește. De la 22 până la 35 de ani are loc o perioadă de stagnare, după care se produce pierderea treptată a calciului din oase, apoi brutală odată cu încetarea menstrelor.
În perioada copilăriei și a adolescenței, un aport corect de calciu și vitamina D ne scutește la bătrânețe de complicațiile nedorite ale osteoporozei. Evitarea dulciurilor, a pastelor făinoase și înlocuirea lor cu fructe, zarzavat, lactate și proteine sunt esențiale pentru a nu avea probleme la bătrânețe. De asemenea, combaterea sedentarismului și depistarea precoce a bolilor care afectează echilibrul metabolic al osului fac parte din profilaxie.
Testul de osteoporoză măsoară densitatea minerală osoasă prin comparația densității osoase a persoanei respective cu densitatea osoasă a adultului tânăr. Astfel se stabilește un grad de pierdere osoasă cu risc de fractură. O valoare de până la minus 1 nu trebuie să ne provoace neliniște, este o valoare normală. Între minus 1 și minus 2,5 înseamnă un deficit ușor de masă osoasă, fiind o perioadă intermediară până la apariția osteoporozei, unde încep să apară riscurile de fractură. La mai puțin de minus 2,5 riscul de fractură este real.

Calciul și vitamina D3, la baza medicației
Tratamentul care luptă cu osteoporoza este bazat pe calciu și pe vitamina D3 și este corelat cu obiceiuri alimentare sănătoase, cu interzicerea fumatului și a consumului de alcool. De asemenea, medicația se administrează în funcție de o serie de criterii: gravitate, vârstă, contraindicații. "Fiecare pacient este o individualitate, iar răspunsul osului la tratament este diferit. Reluarea investigațiilor arată eficiența sau ineficiența tratamentului, permițând readaptarea sau continuarea lui", ne-a spus Eduard Circo.
Medicamentele sunt de două feluri: unele păstrează calciul în masa osoasă și celelalte permit creșterea masei osoase. Prescrierea lor medicală necesită un examen de specialitate.
Un test de osteoporoză costă maxim 50 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7744 secunde