Dinţii par distruşi? Nu intraţi în panică, există metode de restaurare!

175
Dinţii par distruşi? Nu intraţi în panică, există metode de restaurare! - fonddintijpg2jpg3-1665755486.jpeg

Articole de la același autor

Tratamentul de canal radicular presupune îndepărtarea pulpei dentare, un ţesut conjunctiv ce conţine vase de sânge şi fibre nervoase din centrul dintelui. După ce se extrage pulpa dentară deteriorată, afectată de boală sau necrozată, se curăţă spaţiul rămas, se pregăteşte şi se obturează. Aceasta este procedura de sigilare a canalului radicular.

În trecut, dinţii cu pulpa deteriorată sau afectată de boală erau extraşi în totalitate. În prezent, tratamentul de canal radicular salvează mulţi dinţi care altfel ar fi fost pierduţi. Cele mai frecvente cauze ale deteriorării sau necrozei pulpare sunt fisura dintelui, o carie profundă ori un traumatism dentar, o lovitură recentă sau mai puţin recentă la care a fost supus dintele. Potrivit specialiștilor, odată ce pulpa se infectează sau se necrozează, în lipsa tratamentului se poate forma puroi la vârful rădăcinii, în osul maxilar, cu formare de abces. Abcesul poate distruge osul subiacent, provocând durere.

Tratamentul canalului radicular se desfăşoară în mai multe etape, necesitând mai multe vizite la cabinet, în funcţie de situaţie.

În primul rând, spun specialiștii, se creează accesul prin spatele dintelui, dacă este dinte frontal, sau prin coroană, dacă este molar/premolar. 


După îndepărtarea pulpei afectate (pulpectomie), camera pulpară şi canalele radiculare sunt curăţate, lărgite şi dezinfectate în vederea obturaţiei. Dacă intervenţia necesită mai multe vizite, se inserează o obturaţie temporară în deschiderea coronară pentru a proteja dintele. Obturaţia temporară este apoi îndepărtată, efectuându-se obturaţia permanentă a camerei pulpare şi canalului radicular. În fiecare canal se introduce un material cauciucat numit gutapercă şi se sigilează prin cimentare. În unele cazuri, în canal se inserează un pivot din metal sau fibră de sticlă, pentru susţinerea structurii.

Ultima etapă constă în reconstrucţia coronară a dintelui, pentru remodelare şi aspect estetic. Dacă distrugerea dintelui este avansată, va fi necesară inserarea unui pivot pentru reconstrucţie, înainte de montarea coroanei.

Dinţii trataţi şi restauraţi pot rezista o viaţă, cu îngrijirea adecvată. Deoarece cariile dentare recidivează pe dinţii trataţi, o igienă orală bună şi controalele dentare de rutină pot preveni evoluţia nefavorabilă.

Nemaiexistând pulpa dentară, dinţii cu tratament de canal radicular devin fragili şi sunt mai expuşi riscului de fractură. De aceea, după tratamentul canalului radicular, este absolut necesară o reconstrucţie coronară sau obturaţie. Pentru evaluarea reuşitei tratamentului de canal radicular, cea mai sigură metodă este comparaţia radiografiilor obţinute înainte şi după tratament. Aceasta va releva dacă distrugerea osului continuă sau dacă are loc regenerarea ţesutului osos. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4477 secunde