Grădina de vară "Tomis", expropriată de Primăria Constanţa. "Sunt prevăzute fonduri pentru restaurare!"

3403
2

Articole de la același autor

A venit din nou primăvara, se deschide iar sezonul de evenimente în Parcul Arheologic şi grădina de vară „Tomis” este în aceeaşi stare deplorabilă, încuiată şi ascunsă după panouri metalice. În timp ce actualul proprietar a dat doar o vopsea pe exterior, de ochii lumii, autorităţile locale fac demersuri pentru a o cumpăra şi a o transforma într-o grădină adevărată.





Chiar lângă locul de joacă, la doi paşi de primărie, zace abandonat de ani de zile singurul cinematograf în aer liber din oraş. Cumpărat de o firmă privată de la Regia Autonomă de Distribuţie a Exploatării Filmelor România, imobilul nu a mai fost folosit de mai bine de zece ani, de când fusese transformat în patinoar. Ulterior, grădina de vară s-a degradat de la un anotimp la altul şi a fost distrusă de oameni fără adăpost, golani sau şobolani care îşi găsiseră adăpost acolo.

În 2018, când clădirea deja devenise un focar de infecţie, autorităţile locale au cerut supraimpozitarea celor care o deţin. „Imobilul al cărui proprietar este SC Alt Trend M.G. SRL a fost încadrat în categoria imobilelor neîngrijite, conform prevederilor H.C.L. nr. 27/2016 privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în municipiul Constanţa în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, drept pentru care a fost întocmită o fişă de evaluare, imobilul fiind încadrat conform punctajului obţinut în categoria trei de supraimpozitare cu 300%. Totodată, SC Alt Trend M.G. SRL a fost somată ca în termen de şase luni de la comunicare să ia măsurile necesare şi să menţină imobilul în stare îngrijită, cu respectarea elementelor de arhitectură existente şi a culorii, în condiţiile Legii nr. 50/1991, republicată. În caz contrar, se vor aplica prevederile H.C.L. nr. 27/2016”, au precizat, la momentul respectiv, reprezentanţii Primăriei Constanţa.



Inclusă în Strategia Culturală

La începutul anului 2021, noua administraţie locală a transmis că se caută soluţii pentru salvarea grădinii de vară, în condiţiile în care proprietarii nu par dispuşi să o redeschidă. În ianuarie a avut loc prima discuţie oficială privind stabilirea căilor legale şi a posibilităţilor financiare pentru ca grădina de vară să reintre în patrimoniul municipalităţii. Astăzi, o regăsim în Strategia Culturală.



„Grădina de vară este un obiectiv inclus în Strategia de Cultură a Constanţei, adoptată prin HCL în luna noiembrie 2021. În perioada următoare, va fi demarată procedura de expropriere de utilitate publică. Au fost prevăzute în bugetul pe anul acesta fonduri pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice, precum studiu de fezabilitate, proiectare şi expropriere. La finalizarea tuturor paşilor, acest spaţiu va avea o funcţionalitate culturală şi de divertisment”, au declarat, pentru „Cuget Liber”, reprezentanţii Primăriei Constanţa.



Am dorit să obţinem un punct de vedere şi de la reprezentanţii firmei SC Alt Trend M.G. SRL, însă, numărul de telefon disponibil online nu mai este funcţional.



Comentează știrea

ASd
7 aprilie 2022
Google

Google.com

Decebal
7 aprilie 2022
Gradina Cinema Tomis de altadata ...

Apreciez foarte mult initiativa Primariei. BRAVO !

Pagina a fost generata in 0.5944 secunde