Proiecte rezidențiale, în Constanța. Străzi noi şi blocuri turn, în cartierul Palazu Mare

1508

Articole de la același autor

Cartierul Palazu Mare a crescut, în ultimii ani, în ritm alert. Din câteva străzi cu căsuţe mici şi câteva vile pe ici şi colo, dar cu multe terenuri libere, a devenit rapid o atracţie pentru dezvoltatorii imobiliari. În timp ce aceştia ridică bloc după bloc, autorităţile locale de-abia reuşesc să asfalteze câteva străzi.

Consilierii locali constănţeni au aprobat, săptămâna trecută, demararea construirii unor artere în cartierul Palazu Mare. Este vorba despre un studiu de fezabilitate, aprobat în anul 2019, deci acum aproape trei ani, şi pentru care acum au fost calculaţi noi indicatori tehnico-economici, şi un studiu nou, pentru alte trei artere. Astfel, este vizată amenajarea străzilor Camil Ressu, Ştefan Dărăscu, Tache Ionescu, Theodor Pallady, Rozelor, Păpădiei, Salviei şi Socului.



Potrivit referatului de aprobare pentru primul proiect, principala modificare se referă la strada Rozelor, care va fi prelungită. „Datorită dezvoltării imobiliare în continuă creştere, s-a luat în calcul soluţia extinderii zonei obiectivului de investiţii, astfel încât acesta va depăşi limitele cadastrale şi vor fi necesare exproprieri. Suprafaţa totală pentru care a fost elaborată documentaţia tehnico-economică este de 753,00 mp faţă de 550,00 mp, cum a fost aprobată”, este precizat în referatul semnat de primarul Vergil Chiţac. Strada Rozelor va avea sens unic dinspre strada Salviei spre bulevardul Tomis, cu o lăţime a carosabilului de doar 3,5 metri şi trotuare de câte un metru pe fiecare parte. Valoarea totală a lucrărilor doar pentru această arteră este estimată la 210.673 lei. Iar pentru celelalte străzi sunt prevăzute cheltuieli de peste 1,2 milioane lei.





Străzi mici şi trotuare înguste

În ce priveşte arterele Păpădiei, Salviei şi Socului, consilierii locali au aprobat atât studiul de fezabilitate, cât şi indicatorii economici, cu o valoare totală a amenajărilor de aproape 900.000 de lei. „Având în vedere exploatarea actuală a drumurilor existente în condiţii total necorespunzătoare, se impun necesitatea şi oportunitatea adoptării unor soluţii tehnice optime, în condiţiile date, prin delimitarea părţii carosabile adaptate la dimensiunile şi condiţiile existente din amplasament şi la regimul de proprietate a terenurilor, corelate în cadrul amprizei prevăzute în reglementările urbanistice, realizarea sistemului rutier cu aplicarea de îmbrăcăminte asfaltică şi amenajarea de acostamente, după caz, realizarea de reglementări a circulaţiei rutiere, cu indicatoare rutiere”, precizează primarul Vergil Chiţac.



Strada Păpădiei va merge dinspre bulevardul Tomis spre nord şi va avea o lungime de 190,5 metri şi o lăţime a carosabilului de 3,5 metri, o bandă de circulaţie şi trotuare laterale de un metru lăţime fiecare. Strada Salviei va merge dinspre bulevardul Tomis spre lac, pe o lungime de 131,5 metri, dar va fi mai lată, cu două benzi de circulaţie şi carosabil de șase metri. Trotuarele vor rămâne tot la un metru lăţime fiecare. Strada Socului este ceva mai lungă, 184,5 metri, merge tot spre lac dinspre bulevardul Tomis, pe o singură bandă de circulaţie, de 3,5 metri, şi este prevăzută cu trotuare de un metru lăţime pe fiecare parte a carosabilului.



Un nou PUZ pentru zona de lângă lacul Siutghiol


Între timp, Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului se va reuni, joi, 7 aprilie, pentru a discuta un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru cartierul Palazu Mare. Este vorba despre un document solicitat de firma 4 Ever Development SRL, care doreşte aprobarea de construcţii cu mai multe niveluri chiar pe malul lacului Siughiol. Practic, noul PUZ introduce posibilitatea ridicării de blocuri cu trei, cinci, 10, 11 şi chiar 12 etaje, pentru locuinţe colective, spaţii comerciale sau şcoli, policlinici medicale sau parcări. Dacă noul Plan Urbanistic Zonal va primi acceptul urbaniştilor autorităţilor locale, noile construcţii uriaşe ar putea obtura perspectiva asupra lacului pe mai multe perimetre. Cu alte cuvinte, lacul se va mai vedea doar din unele unghiuri şi anumite zone.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.04 secunde