Vot final! "Vapoarele lui Mazăre", casate şi duse la fier vechi!

1627
4

Articole de la același autor

Faimoasele vaporaşe de la intrările în municipiul Constanţa şi din zona gării devin istorie. Vedetele maritime vor fi ridicate şi duse la casat. În locul lor, autorităţile locale vor trebui să reamenajeze perimetrele pentru a crea un ambient plăcut din punct de vedere urbanistic şi vizual.

Consilierii locali constănţeni au aprobat joi, 31 martie, proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Vergil Chiţac privind aprobarea trecerii unor bunuri mobile – mijloace fixe, din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanţa. Bunurile mobile la care se face referire sunt cele patru vaporaşe de la intrările în municipiu şi cel din zona Gării Constanţa. Practic, acestea vor fi scoase din funcţiune, casate şi valorificate.



Principalul motiv invocat de edil este faptul că respectivele vapoare se află într-o stare avansată de degradare. „Se constată încetarea uzului sau interesului public local prin prisma faptului că bunurile mobile identificate ca vedete maritime sunt în stare avansată de degradare, de peste 50%, fiind necesară casarea acestora, lucrările de remediere implicând costuri foarte mari. Cele cinci vedete maritime sunt amplasate la intrarea / ieşirea din municipiul Constanţa spre Ovidiu, în zona Gării CFR, în zona Pescărie, la intrarea / ieşirea din municipiul Constanţa spre Valu lui Traian şi la intrarea / ieşirea din municipiul Constanţa spre Mangalia (zona Constanţa Sud)”, se arată în raportul semnat de arhitectul şef al oraşului, Dan Petre Leu.



Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 17 voturi pentru şi 8 împotrivă, nu înainte ca Dumitru Caragheorghe, consilier local USR, să sublinieze necesitatea ca ele să fie înlocuite cu alte simboluri ale municipiului. „Constanţa are nevoie de elemente de identificare majore, mai ales la intrările în oraş. Suntem în faţa unui proiect care urmează să lase libere anumite spaţii şi unde va trebui apoi să fie amenajate elemente de identificare specifice. Există deja o linie bugetară deschisă în acest an cu un proiect, care vine să îndrepte un barbarism patrimonial care s-a făcut, prin dislocarea unui element de patrimoniu. Valul de pământ medieval, de la intrarea dinspre localitatea Valu lui Traian, şi înlocuirea acestuia cu acel vapor. Propunem reconstituirea Valului de pământ medieval, care poate aduce un plus cultural şi turistic pentru oraş”, a precizat consilierul local.





De la artă urbană, la morman de fiare ruginite

Cele cinci nave sunt foste vedete militare de patrulare şi intervenţie pe mare, folosite în trecut de Poliţia de Frontieră. Acestea au fost construite în Şantierul Naval Mangalia în anii ’70. În 2003, când au fost scoase din uz, pe mare, au fost recondiţionate şi au fost instalate în cele cinci puncte. Mari, impunătoare, fascinante mai ales pentru turişti, cele cinci vaporaşe au devenit adevărate simboluri ale municipiului Constanţa, la propunerea fostului primar Radu Mazăre. Din păcate, în timp, ele s-au degradat şi, deşi au mai fost vopsite de-a lungul anilor, nu au mai suferit o reabilitare completă.

În 2016, ele au fost redecorate în cadrul unei competiţii de creaţie din campania Culorile României. Atunci o echipă de tineri artişti şi voluntari le-au transformat în exponate de artă urbană. În perioada următoare, ele vor fi ridicate şi transportate pentru casare, urmând ca resturile să fie valorificate la fier vechi.





Comentează știrea

Bogdan
1 aprilie 2022
Navele nu naviga ci sunt opere de arta emblematice

Sunt emblematice pentru Constanta,oras portuar.Nu au nevoie decat sa li se prezerve desenul artistic. Cheltuiti banii pe nevoile reale ale orasului Constanta!

Cosmin
1 aprilie 2022
O prostie

Sper să nu coste eliminarea lor mai mult decât întreținerea lor pe 10 ani. Sper degeaba

io dixit
2 aprilie 2022
tara idiotilor?

care dreac au fost timpitii, care i-au votat pe cei 17 timpiti de au votat timpenia unui alt timpit de a elimina emblemele astea? un lucru facuse si mazare bine si pe ala il distrug. 50% - esti batut in cap? ce, te trageai cu vaporasele prin parcare? cit costa sa pe vopsesti si cit costa sa le casezi? sa-i blestemata constanta asta, sa aibe numai lideri timpiti.

Mihai
3 aprilie 2022
Nu lasa pe maine ce poti face azi

Imi pare rau pentru nave din motive personale.Daca ai vopsit o poarta de tabla, o cercevea, un gard nu inseamna nimic.Navele sunt coapte de rugina pe dinauntru.Nu cred ca le-a vopsit nimeni santina de zeci de ani.Sa o faci acum ...vorbiti in fara sa stiti deapre ce e vorba.Munca de sclav pe plantatie , iar ca sa schimbi tabla...e alta poveste.Pe bani multi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4544 secunde