Încă un şantier! Începe reabilitarea bulevardului 1 Mai şi a Şoselei Mangaliei. "Va fi haos!"

1391
2

Articole de la același autor

Un nou mare şantier se deschide, în perioada imediat următoare, în Constanţa. Zona de sud a municipiului intră în lucrări ample de modernizare, cu resistematizarea bulevardului 1 Mai şi a Şoselei Mangaliei, precum şi cu reamenajarea parcului de la Far. Deşi sunt intervenţii necesare, cetăţenii din zonă se tem că nu vor mai avea unde să îşi parcheze maşinile şi ca şantierul să nu rămână abandonat cu anii, aşa cum se întâmplă în alte zone din oraş.





După bulevardul Alexandru Lăpuşneanu şi bulevardul 1 Decembrie, intră în reabilitare alte două artere importante ale municipiului Constanţa, bulevardul 1 Mai şi Şoseaua Mangaliei. Este vorba despre principala cale de acces către sudul litoralului şi localităţile învecinate, Cumpăna, Lazu, Agigea, Eforie, unde locuiesc foarte mulţi dintre constănţenii care fac naveta în oraş. Lucrările se vor derula de-a lungul celor două şosele şi presupun, pe lângă refacerea trotuarelor, şi desfiinţarea tuturor locurilor de parcare de la bulevard.



„Am demarat proiectul de reabilitare şi îmbunătăţire a mobilităţii urbane pe bd. 1 Mai şi Şoseaua Mangaliei. Sunt lucrări cuprinzătoare, executate cu finanţare europeană şi care nu mai pot aştepta, atât prin prisma necesităţii şi urgenţei pe care o presupun intervenţiile, cât, mai ales, prin cea a obligativităţii pe care o presupune regulamentul de folosire a banilor europeni nerambursabili. După cum am mai explicat, investiţiile pe care le derulăm la Primăria Constanţa depind în mare măsură de finanţarea europeană, care presupune reguli şi calendare stricte de desfăşurare a şantierelor”, explică primarul Vergil Chiţac.



Potrivit acestuia, proiectul de refacere a celor două artere are ca obiectiv general îmbunătăţirea şi modernizarea mobilităţii urbane, în vederea încurajării utilizării transportului mai prietenos cu mediul (pietonal, cu bicicleta) şi în cea a creşterii atractivităţii deplasărilor cu transportul public. „Mai exact, lucrările pe care le vom executa constau în: amenajări carosabil (aprox. 88.000 mp) şi trotuare (aprox. 26.000 mp), realizarea a trei km de piste pentru biciclete, realizarea a 3,2 km de bandă independentă pentru transportul public, 15 staţii de autobuz, sistem de iluminat treceri de pietoni, montarea de stâlpi led cu telegestiune, montarea unui sistem de irigat”, mai spune edilul.





Aglomeraţie mare, în sezonul estival şi nu numai

Valoarea totală a proiectului este de 69,8 milioane de lei, dintre care 59 de milioane reprezintă fonduri europene de dezvoltare regională (FEDR) şi 9 milioane lei vin de la bugetul de stat. Contribuţia autorităţilor locale este de aproximativ 1,4 milioane de lei.

Există însă voci care consideră că proiectul nu va face decât să încurce şi mai mult traficul deja aglomerat din zonă, având în vedere că Şoseaua Mangaliei este singura care leagă Constanţa de sudul litoralului. „În fiecare dimineaţă şi seară, la intrarea şi la ieşirea din oraş sunt cozi de kilometri, chiar şi în afara sezonului estival. Iar zona se va aglomera din ce în ce mai mult având în vedere că se mai construiesc blocuri şi este potenţial mare pentru dezvoltatorii imobiliari. Va fi un haos atunci când se va mai putea circula doar pe câte o singură bandă pe sens, cealaltă bandă fiind destinată autobuzelor. Poate prima dată ar fi trebuit să se amenajeze o parcare pentru cei care vin cu maşina, să o lase la intrare şi de acolo să plece cu autobuzele. Şi astfel ar fi descongestionat traficul. Dar fără parcare şi cu multe maşini va fi un dezastru. Ca să nu mai vorbim despre perioadele din sezon estival când avem zeci de mii de turişti care vin din sudul litoralului către Constanţa, Mamaia şi obiectivele turistice de aici”, consideră Doru Badea, un constănţean care locuieşte în zonă.



În ce priveşte reabilitarea parcului de la Far, în prezent, este pregătită documentaţia. „Deocamdată, vă pot asigura că prin aceste investiţii vom reuşi să schimbăm faţa întregii zone şi să aducem la standarde europene atât infrastructura rutieră, cât şi spaţiile verzi de recreere. Am convingerea că veţi găsi resursele de înţelegere şi răbdare pe care le presupune această nouă etapă de dezvoltare a Constanţei”, mai transmite primarul Vergil Chiţac.



Comentează știrea

fani
31 martie 2022
jaful

Nu va fi decat jaf din banul public !Scurt.Desigur cu protectia Curtii de conturi si a unora dela DNA..... Va creste numarul masinilor de lux si a vilelor celor care se bucura de contracte cu statul...

Orasean
6 aprilie 2022
Sa scapam orasul de retardati

Ceea ce constantenii au luat-o sub forma de gluma ,se dovedeste a fi o nenorocire pentru oras .Am avut un primar paranoic ,l-am schimbat si am dat de altul la fel de paranoic ,ba chiar mai rau .Blocarea cailor de comunicatii in orasul Constanta unul din cele mai mari orase din Romania ,unul din cele mai mari porturi din lume tinde sa devina un act de SABOTAJ la adresa vietii economico sociala a orasului .Nu ,nu este o gluma s-au o exagerare .Portul Constanta are 10 porti de acces ceea ce denota o activitate economica intensa ,in port sunt sute de firme cu activitate de sute de milioane de euro ,sunt mii de oamenii care muncesc in port ,ori toti acesti oameni trebuie sa circule sa poarte discutii in diferite institutii ale statului .Pai cum sa se deplaseze daca toate bulevardele ,toate strazile principale sunt blocate de lucrari incepute si nici una terminata .In aceasta primarie nu are nimeni studii de urbanism sa stie ce inseamna viata socio- economica intr-un oras ?Ce pacate au constantenii de a cazut aceasta pacoste de primarie pe capul lor ?Sunt sute de mii de locuitori care trebuie sa manance sa se imbrace ,pai cum sa se faca aprovizionarea in piete si magazine .A-ti nenorocit ST. cel Mare pe trei ani ,a-ti blocat sute de magazine ,institutii,cofetarii ,restaurante ,magazine .Sute de oameni si-au pirdut bruma de venit cu care hraneau si i-si imbracau copii pentru scoala .NENOROCITILOR .BOLNAVILOR .Trebuie sa facem un referundum sa scapam de ciuma asta .Pai cum reduceti voi poluarea cand in loc de 10 min pe drum fac 40 de min ?A-ti nenorocit viata locuitorilor .Vara sunt mii de turisti care vor sa viziteze orasul si statiunile ,pe unde vor circula pe o banda lasata in bataie de joc .In loc sa va ocupati sa faceti pasaje ,poduri pasarele sa imbunatatiti circulatia auto ,ca duar nu suntem in sec 18 ,voi faceti orice sa blocati circulatia .Sunte-ti dementi ?

Pagina a fost generata in 0.5401 secunde