Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi. Când le puteţi da fructe, ouă sau carne

205
Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi. Când le puteţi da fructe, ouă sau carne - fondbebelusi-1664373624.jpg

Articole de la același autor

În primele luni de viaţă, bebeluşilor trebuie să li se acorde o atenţie deosebită, mai ales în ceea ce priveşte alimentaţia, pentru că sunt firavi, iar stomacul lor nu este încă bine dezvoltat. Părinţii trebuie să ştie când pot începe diversificarea alimentaţiei, care este schema de diversificare, dar şi care sunt elementele ce le indică faptul că bebeluşii pot accepta alimente solide, pe lângă laptele matern.

Medicii recomandă ca bebeluşilor să înceapă să li se dea alimente diversificate de la vârsta de şase luni. Acesta este momentul în care micuţii trebuie să înceapă să se obişnuiască şi cu alt tip de hrană, pe lângă laptele matern, pentru ca, treptat, să se facă trecerea de la alăptarea la sân la diferite tipuri de alimente. Părinţii trebuie să aleagă pentru bebeluşi doar alimente sănătoase, uşor de ingerat, care să poată fi acceptate cât mai bine de organismul celor mici.

Există câteva detalii de care părinţii trebuie să ţină cont, înainte de a începe diversificarea alimentaţiei. De exemplu, foarte important este ca micuţii să poată deja să îşi controleze singuri capul şi să poată sta în funduleţ. Medicii susţin că, atunci când bebeluşii au deja capacitatea de a-și controla singuri capul, înseamnă că pot să ţină în cavitatea bucală mâncarea solidă, pentru ca mai apoi să o mestece.
 

În acelaşi timp, părinţii trebuie să se asigure că micuţii lor au deja reflexele de mestecat dezvoltate. Între gură, limbă şi sistemul digestiv trebuie să existe o legătură foarte strânsă, pentru ca hrana să poată fi împinsă către gât, iar ulterior să fie înghiţită. Părinţii îşi pot da seama că reflexele de mestecat sunt suficient de bine dezvoltate atunci când bebeluşii salivează din ce în ce mai puţin.

Un alt aspect care poate indica faptul că bebeluşii sunt pregătiţi pentru diversificarea alimentaţiei: micuţii iau în greutate! În momentul în care cei mici îşi doresc din ce în ce mai mult lapte şi, în acelaşi timp, sunt curioşi să descopere şi alte gusturi, părinţii le pot da alimente solide.

Printre alimentele care nu trebuie să lipsească din tabelul diversificării pentru bebeluşi se numără fructele, legumele, ouăle, carnea şi peştele. Ideal este ca nu toate aceste alimente să li se dea micuţilor încă din prima fază, pentru ca bebeluşii să aibă timp să se obişnuiască.
 

Cel mai bine este ca micuţilor să li se dea la început mere, caise, piersici şi pere. Ouăle trebuie introduse treptat în alimentaţie. Ele trebuie fierte între cinci şi 10 minute. În prima fază, 1/8 gălbenuş este suficient pentru cei mici, iar ulterior se poate ajunge până la 1-2 gălbenuşuri în fiecare săptămână, atunci când bebeluşii au deja un an. Părinţii trebuie să ştie că albuşul nu este recomandat până la 12 luni, la fel ca şi în cazul cărnii de animal tânăr, care conţine un nivel destul de mare de gelatină.

Cât despre carnea de porc sau oaie, nu trebuie să se afle printre alimentele pe care părinţii le dau bebeluşilor până când aceştia împlinesc trei ani. Tabelul de diversificare se poate stabili cel mai bine împreună cu un medic de specialitate, întrucât acesta poate face observaţii importante referitoare la modul în care se dezvoltă fiecare bebeluş în parte.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1039 secunde