Frisoane fără febră? Care este explicația specialiștilor

1023
Frisoane fără febră? Care este explicația specialiștilor - fondfrisoane1-1664199302.jpg

Articole de la același autor

Aveți frisoane, dar nu și febră? De cele mai multe ori, frisoanele pot fi asociate cu diferite procese infecțioase (viruși și bacterii). Majoritatea episoadelor sunt însoțite de febră, tremurul fiind un mecanism prin care organismul se încălzește, deoarece vibrația mușchilor crește temperatura internă.

Nu știți de ce apar frisoanele fără febră? Cu toate că aceste situații sunt, în general, inofensive, trebuie să fiți conștienți și de faptul că există și alte simptome, deoarece acestea pot indica o afecțiune de bază. Medicii spun că tremurul este, de regulă, o sensibilitate în percepția frigului, însoțită de tremurături involuntare. În unele cazuri, situația poate dura de la câteva minute la câteva ore, dar sunt persoane care experimentează starea mai sus menționată și timp de câteva zile. Potrivit dr. Marcela Micu, simptomele frisoanelor fără febră sunt următoarele: percepție crescută a frigului, indiferent de temperatura ambientală. Apoi, persoana afectată are pielea de găină, tremurături musculare involuntare și pe deasupra se simte slăbită și extrem de obosită. „Sunt pacienţi care, fără să vrea, încep să scrâșnească din dinți, ca un răspuns la tremurul muscular, transpiră mult, sunt ameţiţi şi au senzaţia de greață. Deși oamenii pot manifesta unele dintre simptomele enumerate, frisoanele fără febră apar adesea independent, iar transpirația rece este un simptom foarte frecvent, creând un efect de bulgăre de zăpadă (răceala transpirației îi va face să tremure şi mai mult). Dacă simptomele evoluează, vor avea o intensitate ușoară sau moderată. În cazurile severe, apar, însă, leșinul, delirul, albăstrirea pielii și a buzelor și dificultăți de respirație, dar acestea sunt mai rar întâlnite. Evident, totul depinde de afecțiunea care provoacă frisoanele. Teoretic, multe boli pot fi în spatele frisoanelor fără febră. Practic, anumite cauze sunt mai frecvente decât altele”, a precizat medicul.

Cea mai frecventă explicație este expunerea la o temperatură scăzută a mediului. De exemplu, dacă aţi petrecut mai mult timp la piscină sau într-un loc deschis cu viscol, corpul va tremura pentru a se încălzi. Acelaşi lucru se poate întâmpla și dacă purtați haine umede, dacă staţi în ploaie sau păşiţi pe o suprafață foarte rece sau umedă fără încălțăminte. Altfel spus, frisoanele sunt un mecanism natural și automat pentru a genera frecare internă. Prin frecare, se creează căldură, așa cum se întâmplă atunci când vă frecaţi palmele. Pe de altă parte, frisoanele pot fi un efect secundar al activităților intense, cum ar fi mersul cu bicicleta sau alergatul. Şi acestea pot declanșa frisoane atunci când organismul este împins la limită sau când afară este frig. Activitatea fizică modifică temperatura corpului. De obicei, aceasta crește, iar organismul începe să producă transpirație pentru a o regla. După una sau mai multe ore de activitate intensă, temperatura poate scădea brusc, ceea ce face ca organismul să producă frisoane pentru a ajunge la temperatura ideală.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3888 secunde