Eşti gripat sau doar răcit? Învaţă să faci diferenţa între cele două boli

348
Eşti gripat sau doar răcit? Învaţă să faci diferenţa între cele două boli - fondestigripatsaudoarracit-1672761443.jpg

Articole de la același autor

Este o perioadă dificilă din punct de vedere al răcelilor. Nu există om care să nu fi întâlnit un prieten bolnav, să nu fi auzit pe cineva strănutând. Ca să nu mai vorbim că la farmacii este plin de oameni cu reţete în mână. Dar de unde ştim că suntem răciţi sau gripaţi? În cele ce urmează vom afla diferenţele dintre cele două boli.

Aşa recunoaştem răceala

Răceala debutează treptat, la maximum trei zile de la contactul cu virusul. Primele simptome pe care le poți resimți sunt acelea de oboseală, durere în gât și congestie nazală. Strănutul și tusea sunt și ele prezente, mai puțin febra, deloc caracteristică unei răceli. De altfel, lipsa febrei este un prim simptom care poate face diferența și te poate ajuta să afli ce ai, înainte de a contacta medicul de familie. Foarte important de ținut minte este și faptul că mucusul nazal își schimbă culoarea de la transparent, alb până la verde.

Simptomele răcelii dispar la interval de şapte zile de la prima manifestare. Răceala este la fel de contagioasă ca gripa.



Gripa, simptome mai agresive



Gripa este o afecțiune incredibil de contagioasă, produsă de două tipuri de virusuri: virusul gripal A și virusul gripal B. Gripa se instalează brusc ca simptome, aceasta fiind o diferență clară între gripă și răceală. Apar dureri musculare, febră, frisoane, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, durere în gât și congestie nazală. Uneori, aceste simptome vin însoțite și de vărsături.

În momentul în care apar primele simptome specifice gripei, pacientul trebuie să stea acasă și să contacteze medicul de familie, pentru a i se recomanda un tratament corespunzător. Netratată sau tratată necorespunzător, gripa poate duce la diferite complicații respiratorii, unele dintre ele foarte grave, mai ales pentru categoriile principale de risc: copii, bătrâni și pacienți cu afecțiuni medicale pre-existente.


Vaccinarea antigripală poate fi o soluție pentru prevenirea infecțiilor cu virusul gripal A și B.

Simptomele gripei sunt foarte asemănătoare și infecției cu noul coronavirus, iar diferența între cele două este mult mai dificil de realizat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4931 secunde