Evoluţia trichinelozei este dată de cantitatea de carne ingerată

238
Evoluţia trichinelozei este dată de cantitatea de carne ingerată - trichineloza-1701953346.jpeg

Articole de la același autor

Trichineloza este o boală infecțioasă care se transmite de la animal la om foarte uşor. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, oamenii, dar și animalele domestice și sălbatice, pot fi infectate și devin astfel purtători. Porcii domestici, mistreții, urșii, rozătoarele și caii sunt animale-rezervor de paraziți. Statisticile arată că, pe plan mondial, apar în fiecare an aproximativ 10.000 de infestări umane. Factorii culturali precum gastronomiile tradiționale pe bază de carne sau produse derivate din carne crudă sau insuficient preparată termic au rol important în epidemiologia bolii.

La om, rezervorul de infecție este reprezentat de animalele domestice (porc), sălbatice sau comensale (șobolani). Larvele din carnea lor parazitează musculatura mamiferelor, iar omul se poate infecta prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special de porc, de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Partea bună este că boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare, cu prepararea termică insuficientă (prepararea în sânge, sărare, afumare și uscare); achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor.

Tot la om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție gravă spre deces din cauza complicațiilor.

Manifestarea clinică a bolii depinde, însă, de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestarea cărnii și de rezistența organismului. Simptomele cu care vă puteţi confrunta pot fi: febră, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune musculară, sensibilitate la lumină. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Cum se manifestă trichineloza
Pagina a fost generata in 1.5943 secunde