Evoluţia trichinelozei este dată de cantitatea de carne ingerată
Articole de la același autor
Pandemia de Covid s-a încheiat, dar îmbolnăvirile nu au dispărut
24 Octombrie 2023
Simptomele afecţiunilor neurologice pot fi ameliorate cu ajutorul stimulării magnetice transcraniene
11 Noiembrie 2023
Ceaiul de gutui este extraordinar pentru organism
09 Noiembrie 2023
Uleiul de cocos și cel de rozmarin stimulează creșterea părului
16 Noiembrie 2023
Statistici îngrijorătoare. Protejaţi-vă sănătatea mintală!
11 Octombrie 2023
Trichineloza este o boală infecțioasă care se transmite de la animal la om foarte uşor. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, oamenii, dar și animalele domestice și sălbatice, pot fi infectate și devin astfel purtători. Porcii domestici, mistreții, urșii, rozătoarele și caii sunt animale-rezervor de paraziți. Statisticile arată că, pe plan mondial, apar în fiecare an aproximativ 10.000 de infestări umane. Factorii culturali precum gastronomiile tradiționale pe bază de carne sau produse derivate din carne crudă sau insuficient preparată termic au rol important în epidemiologia bolii.
La om, rezervorul de infecție este reprezentat de animalele domestice (porc), sălbatice sau comensale (șobolani). Larvele din carnea lor parazitează musculatura mamiferelor, iar omul se poate infecta prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special de porc, de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Partea bună este că boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare, cu prepararea termică insuficientă (prepararea în sânge, sărare, afumare și uscare); achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor.
Tot la om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție gravă spre deces din cauza complicațiilor.
Manifestarea clinică a bolii depinde, însă, de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestarea cărnii și de rezistența organismului. Simptomele cu care vă puteţi confrunta pot fi: febră, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune musculară, sensibilitate la lumină.
La om, rezervorul de infecție este reprezentat de animalele domestice (porc), sălbatice sau comensale (șobolani). Larvele din carnea lor parazitează musculatura mamiferelor, iar omul se poate infecta prin ingestia de carne crudă sau insuficient preparată termic, în special de porc, de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Partea bună este că boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii sunt reprezentați de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare, cu prepararea termică insuficientă (prepararea în sânge, sărare, afumare și uscare); achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor.
Tot la om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție gravă spre deces din cauza complicațiilor.
Manifestarea clinică a bolii depinde, însă, de cantitatea de carne ingerată, de gradul de infestarea cărnii și de rezistența organismului. Simptomele cu care vă puteţi confrunta pot fi: febră, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune musculară, sensibilitate la lumină.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Miercuri, 11 Decembrie 2013
Miercuri, 10 Decembrie 2014
Vineri, 29 Noiembrie 2019
Joi, 07 Decembrie 2017
Miercuri, 21 Decembrie 2016
Marţi, 20 Decembrie 2016
Marţi, 08 Decembrie 2015
Luni, 07 Decembrie 2015
Joi, 04 Decembrie 2014
Vineri, 06 Decembrie 2013