Grijă mare de unde cumpărați porcul de Crăciun! Trichineloza vă poate ucide

535
1
Grijă mare de unde cumpărați porcul  de Crăciun! Trichineloza vă poate ucide - carnedeporc12-1449507672.jpg

Articole de la același autor

r S-a înregistrat deja primul caz de infestare cu trichinelă

Chiar dacă iarna pare să se fi instalat doar de câteva zile, Crăciunul este la mai puțin de trei săptămâni distanță. Constănțenii se pregătesc deja de sărbătoare și au plecat în căutarea porcului de Crăciun. Prin supermarketuri și piețe, se vând deja pulpe, căpățâni, carcase întregi de porc. Prețurile variază între 5 lei pentru un kilogram de căpățână și 16 lei kilogramul de pulpă. Inspectorii sanitar-veterinari atrag atenția că trebuie să verificați toată carnea pe care nu o cumpărați din magazine sau din piețe autorizate.

"Este deja bine știut că cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în pe-rioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, se taie un număr mare de porci crescuți în sistem gospodăresc, iar o parte din consumatori achiziționează și consumă carne de porc comercializată clandestin, fără să testeze carnea prin examen trichineloscopic, punând în pericol sănătatea și viața tuturor celor care consumă carne neverificată", a declarat dr. Geronimo Brănescu, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța.

Potrivit acestuia, examenul cărnii poate fi efectuat în trei centre din municipiul Constanța și în câte un centru în Mangalia, Cernavodă, Medgidia și Năvodari. La Constanța, medicii veterinari se află la sediul DSVSA, în Piața Griviței și în Piața Brick. Programul de funcționare în zilele lucrătoare și sâmbăta este de la ora 8,00, la ora 18,00, iar în zilele de duminică, de la ora 8,00, la ora 14,00. Tariful este, la fel ca și anul trecut, de 11,16 lei pentru carnea de porc domestic și 22,32 de lei pentru porcul mistreț. De asemenea, în întreg județul, mai sunt alte 34 de puncte private unde medicii veterinari pot face examenul trichineloscopic.

"Sacrificarea porcilor și consumarea lor în familie, fără controlul sanitar ve-terinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor. Aceștia se supun unui risc major, putându-se îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, care conține larve infestante. Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic și comunicarea rezultatului. Conta-minarea se face exclusiv pe cale digestivă, prin consumul de carne infestată", a mai precizat șeful DSV Constanța.

Asistență permanentă la DSV

În premieră anul acesta, pe perioada sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitar-Veterinară din Constanța a introdus un număr de telefon non-stop, unde pot fi anunțate problemele ce privesc sigu-ranța alimentară. Este vorba despre numărul de telefon 0784/577.007, la care va răspunde, la orice oră din zi sau din noapte, un reprezentant al DSV Constanța. De asemenea, mai poate fi folosit numărul de telefon 0241/682.417, chiar de la sediul DSV, pre-cum și call-centerul 0800.826.727.

S-a înregistrat deja primul caz de trichinelă

Se pare că inspectorii sanitar-veterinari se așteaptă ca să apară cazuri de infestare a cărnii de porc cu trichinelă. "Am înregistrat deja primul caz, în urmă cu două săptămâni, la Adamclisi, când un porc fusese sacrificat pentru un praz-nic bisericesc. Oamenii au avut conștiință și au venit să verifice carnea și bine au făcut! Infecția era extrem de puternică și, în acest caz, putea fi fatală celor care ar fi consumat. Iar din semnalele pe care le avem de pe piață este posibil să mai avem cazuri ", a explicat dr. Geronimo Brănescu.

Comentează știrea

adevar
8 decembrie 2015
adevar

Romani sunt traficanti de straini nu e problema daca se imbolnavesc

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4645 secunde