Fetițele ajung la pubertate cu șase ani mai devreme decât în secolul trecut

565
Fetițele ajung la pubertate cu șase ani mai devreme decât în secolul trecut - 29badebfcb56e531b4e38f81fff9dd20.jpg
Din ce în ce mai multe fetițe intră la pubertate înainte de a începe clasa a V-a, arată cercetări recente. Un studiu realizat în Danemarca, pe 1.000 de fete, a relevat faptul că sânii încep să le crească în jurul vârstei de nouă ani și zece luni, cu aproximativ un an mai devreme decât în urmă cu două decenii. Cercetarea subliniază o tendință pe termen lung a scăderii, considerabil, a vârstei pubertății. În secolul al XIX-lea, aceasta se petrecea în jurul vârstei de 15 ani. Oamenii de știință vorbesc, în consecință, de implicații serioase asupra sănătății mentale și fizice a fetițelor. Există temeri cum că pubertatea precoce le supune pe micuțe unui risc mai mare de cancer la sân sau afecțiuni cardiace, din cauza creșterii expunerii la estrogen.
Dr. Aders Juul, de la Spitalul Universitar din Copenhaga, Danemarca, cel care a condus studiul, explică: "Dacă fetițele se maturizează mai devreme, se confruntă cu probleme de adolescență la o vârstă mult prea mică și sunt predispuse la boli ceva mai târziu. Ar trebui să fim îngrijorați de acest fenomen. Este un semn clar că există ceva care îi afectează pe copiii noștri, fie că este vorba despre junk-food, chimicalele din mediul înconjurător sau lipsa de activitate fizică".

Fenomenul afectează și băieții
Richard Stanhope, expert în dereglări hormonale, este de părere că "Toate lucrurile pe care le experimentăm ca adolescenți sunt deja destul de dificile pentru a le face față, dar când acestea apar la vârste de 10, 11 ani este cu mult, mult mai rău. Acești copii sunt deja supuși unor riscuri crescute de abuz sexual deoarece este greu pentru unii adulți să înțeleagă și să se comporte în mod adecvat cu vârsta lor".
Oamenii de știință cred că fenomenul ar putea avea legătură și cu creșterea alarmantă a obezității și schimbările de dietă. O altă vină îi este asociată lui bisfenol A, o substanță chimică din compoziția ambalajelor pentru conserve și în biberoane. Dr. Juul încă testează mostre de sânge și urină de la fete pentru a stabili dacă poate demonstra această legătură. Richard Sharpe, de la Consiliul Medical de Cercetări în Științele Reproducerii Umane din Edinburgh, spune că și băieții sunt afectați de acest fenomen. Numeroase coruri școlare au raportat creșterea numărului băieților cărora li se îngroașă vocea deja la 12-13 ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8709 secunde