Alergiile pot fi depistate prin teste cutanate doar până la 60 de ani

365
Alergiile pot fi depistate prin teste cutanate doar până la 60 de ani - cc04f45518e0e9e9076deddcbec2139d.jpg

Articole de la același autor

Bolile alergice au luat amploare în ultimii ani, spun medicii alergologi, atrăgând atenția că, pentru a le preveni, trebuie să cunoaștem care sunt alergenii și cum acționează ei.

Alergia reprezintă răspunsul sistemului imunitar la substanțele externe. Respectivele substanțe, în mod normal, nu dăunează organismului și sunt bine tolerate, dar sunt anumite persoane predispuse la alergii. Dr. Ramona Mureșan, medic alergolog, a arătat că alergia, reacție de hipersensibilitate, este mediată de imunoglobina E și apare la câteva minute după expunerea la alergen. "Expunerea se poate realiza prin ingestie, inhalare, injectare sau contact direct", a arătat medicul. După primul contact cu alergenii, organismul secretă imunoglobina E, pentru ca la o re-expunere să apară și efectele: vasodilatația, contracția musculaturii netede, secreția de mucus și edemul. În mod obișnuit, sunt afectate căile prin care alergenul pătrunde în organism - pielea, mucoasele, aparatul respirator și cel digestiv.
Simptomele pot fi locale sau sistemice, de intensități diferite. La fel, în urma unei reacții alergice poate surveni și decesul.
Drept pentru care, este bine să știm de ce anume să ne păzim, la ce anume suntem alergici.

Tipuri de alergeni
Potrivit medicului, majoritatea alergenilor sunt proteine, dar pot fi și metale (crom, nichel) sau substanțe chimice cu moleculă mică (formaldehidă) și sunt conținuți și vehiculați de factorii din mediul extern. Adică de căldură, frig, substanțe chimice, substanțe folosite în industria alimentară, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale și insecte, latex.
Totodată, există o serie de persoane alergice la factori biologici, precum bacterii, virusuri, paraziți, toxine microbiene, polen, fructe, praf, fulgi, păr și scuame de păr.
Specialiștii pot stabili la ce tipuri de alergeni reacționează organismul prin teste de sânge și teste cutanate, prin care este măsurat nivelul imunoglobinei E din sânge. Este important de știut însă că, în cazul persoanelor de peste 60-65 de ani, sunt indicate testele de sânge, întrucât cele cutanate nu mai sunt concludente.
Pentru ca testele să fie relevante, indiferent de vârstă, pacienții trebuie să nu ia niciun medicament antihistaminic sau pe bază de cortizon cu cel puțin zece zile înainte de testare. După ce a fost depistată cauza reacțiilor alergice, se poate prescrie tratament medicamentos.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 10 Iunie 2010
Stire din Sănătate : Secretele sânilor frumoși
Pagina a fost generata in 1.8489 secunde