Hipertensiunea arterială, boală tăcută, dar periculoasă

195
Hipertensiunea arterială, boală tăcută, dar periculoasă - fondhipertensiune1jpg2-1665080610.jpg

Articole de la același autor

Din păcate, de foarte multe ori, hipertensiunea arterială este o boală tăcută care nu prezintă simptome, cel puțin la început. Prin urmare, este important să o monitorizaţi şi să ştiţi cum să o gestionaţi. De fapt, susțin specialiștii, gestionarea hipertensiunii arteriale este un lucru extrem de important, mai ales la vârsta a treia, când numeroși oameni suferă de diferite afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

La ora actuală, hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite boli şi una dintre principalele cauze de deces prematur la nivel global. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că, în prezent, există peste un miliard de oameni cu hipertensiune arterială, iar de vină este, deseori, stilul de viaţă sedentar, combinat cu o dietă nesănătoasă. Potrivit dr. Mădălina Moraru, tensiunea arterială este forţa pe care sângele o exercită asupra pereţilor arterelor, iar atunci când aceasta este prea mare, apare hipertensiunea arterială. Tensiunea arterială este exprimată prin două valori: mai întâi, tensiunea sistolică, reprezentată de presiunea exercitată de sânge asupra vaselor atunci când inima se contractă sau bate. Valoarea normală este mai mică de 120 mmHg. Apoi, există presiunea diastolică, reprezentată de presiunea exercitată asupra vaselor, atunci când inima se relaxează între bătăi. În acest caz, valoarea normală este mai mică de 80 mmHg.

„Pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arterială, nu vă limitaţi doar la o singură măsurătoare. Faceţi acest lucru cel puţin de două sau trei ori şi dacă de fiecare dată tensiunea sistolică este mai mare sau egală cu 140 mmHg, iar tensiunea diastolică - mai mare sau egală cu 90 mmHg, atunci este clar că vă confruntaţi cu o problemă. De asemenea, puteţi să măsuraţi tensiunea arterială acasă prin monitorizare ambulatorie, timp de de 24 de ore. Cu toate acestea, trebuie precizat faptul că tensiunea arterială normală variază în funcţie de vârsta pacientului, dar dacă ea este ridicată, peste valorile normale, trebuie să ştiţi că poate provoca leziuni cardiace grave, cum ar fi angina pectorală, atacul de cord, insuficienţa cardiacă şi bătăile neregulate ale inimii, care pot duce chiar la moarte subită. Pe de altă parte, excesul de presiune poate întări arterele, reducând fluxul sanguin şi oxigenul către inimă”, a explicat medicul.

Totodată, hipertensiunea arterială duce inclusiv la blocarea sau ruperea arterelor care transportă sânge şi oxigen către creier şi, mai grav, la accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca leziuni renale care generează insuficienţă renală. Altfel spus, hipertensiunea arterială poate fi prezentă în toate fazele vieţii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4421 secunde