Hipertensiunea arterială netratată deschide drumul insuficienței renale

685
Hipertensiunea arterială netratată deschide drumul insuficienței renale - e9db1027039edf04b8f623398c62441c.jpg
Aproximativ 40% dintre români sunt hipertensivi, dar numai 18% dintre ei își verifică periodic tensiunea arterială. Specialiștii atrag atenția că hipertensiunea arterială duce la declanșarea altor boli, precum insuficiența renală.

Hipertensiunea arterială este caracterizată de creșterea presiunii sângelui în sistemul arterial și poate fi de două feluri: sistolică - atunci când crește presiunea asupra inimii în pomparea sângelui către restul organelor, și distolică - inima se umple cu sânge venit din organism. Cauzele apariției bolii nu au fost stabilite cu exactitate, dar medicii au descoperit că o influență semni-ficativă au factorii de risc, precum ereditatea, starea emotivă, aportul excesiv de sare în alimentație etc.
Statisticile sunt îngrijorătoare: la nivel mondial, aproximativ un miliard de persoane au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială și se anticipează că numărul lor va crește până în 2025, până la 1,5 miliarde de persoane.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii, celebrată anual pe 17 mai, Societatea Națională de Nefrologie, Grupul de Lucru pentru Hipertensiune Arterială al Societății Române de Cardiologie și firma Sanofi-Aventis au demarat o campanie națională pentru a atrage atenția asupra pericolului de dezvoltare a afecțiunilor renale, provocate de hipertensiunea arterială.

Tratamentul este eficient dacă este început din vreme
Prin intermediul respectivei campanii, organizatorii doresc să conștientizeze populația asupra faptului că hipertensiunea arterială, nediagnosticată și netratată la timp și corespunzător, crește riscul apariției bolilor renale, care în stadii avansate pot duce la dializă sau transplant renal. "Beneficiile cele mai mari ale tratamentului antihipertensiv se pot obține dacă acesta este început înaintea dezvoltării unei afectări semnificative de organ țintă (inimă, creier, rinichi). În relația dintre hipertensiunea arterială și rinichi, organul din urmă poate fi atât «agresor», dar și «victimă». În ultimul timp, însă, rinichiul «victimă» începe să reprezinte o problemă majoră de sănătate publică, din cauza prevalenței crescânde a hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat, cauzele cele mai importante de boală cronică de rinichi", a afirmat dr. Adalbert Schiller, președintele Societății Române de Nefrologie.
"Ultimele ghiduri au introdus și boala cronică de rinichi printre factorii majori de risc pentru boala cardiovasculară. Astăzi este obligatoriu ca oricărei persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială să îi fie evaluată inima și efectuată o analiză a urinei (cu măsurarea microalbuminuriei) și creatininei sanguine, în vederea evaluării funcției rinichiului și a depistării precoce a bolii cronice. Astfel, putem continua cu sloganul campaniei «Controlați hipertensiunea arterială, protejați-vă inima și rinichii și veți trăi mult»", a mai spus specialistul.

Testări gratuite
În cadrul campaniei, desfășurate în 11 județe, pacienților hipertensivi li se vor efectua gratuit măsurători ale tensiunii arteriale și determinări ale microalbuminuriei (test pentru evaluarea afectării rinichiului). Pacienții vor beneficia, apoi, în funcție de rezultate, de recomandări privind tratarea și controlul hipertensiunii arteriale. Potrivit reprezentanților Sanofi-Aventis, în județul nostru testări gratuite vor fi efectuate persoanelor hipertensive pe 31 mai, în cadrul Compartimentului de Diabet din Spitalul Județean Constanța, cât și în Compartimentul de Diabet din Spitalul Municipal Medgidia, în aceeași zi.
Atenție însă! Hipertensiunea arterială este o boală cronică, nu poate fi vindecată, dar poate fi ținută sub control. Iar pentru a împiedica să ducă la dezvoltarea altor afecțiuni, este nevoie să mergeți regulat la medicul de familie sau medicul specialist.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5476 secunde