Iată cum "ajustați" valorile colesterolului "rău"

204
Iată cum

Articole de la același autor

Pentru cei care nu știu, colesterolul VLDL este format din lipoproteine cu densitate foarte scăzută, lucru ce poate fi dăunător sănătății. Acesta se găsește într-o proporție mică față de colesterolul total, deoarece constituie o fracțiune din colesterolul LDL. Conform specialiștilor,
 

VLDL este produs și eliberat de ficat, la fel ca și alte forme de colesterol. Spre deosebire de LDL-ul clasic, acesta transportă trigliceridele către țesuturile periferice pentru a fi stocate sau utilizate ca sursă de energie, conform studiilor. În general, LDL și VLDL sunt considerate colesterol „rău”, deoarece favorizează formarea plăcilor aterosclerotice. Experții clasifică o creștere a ratei de oxidare a acestor lipoproteine drept periculoasă. Din acest motiv, este necesar să fie implementate o serie de strategii cu scopul de a modula profilul lipidic și de a reduce viteza de oxidare a acestei lipoproteine.


În prezent, nu există o modalitate directă de a măsura concentrația de VLDL din sânge, precizează doc.ro. Cu toate acestea, este posibil să se estimeze nivelurile sale folosind concentrația de colesterol total și trigliceride. VLDL corespunde unei cincimi din nivelul trigliceridelor, iar valorile sale normale variază. Sigur este că valorile peste limitele normale cresc riscul de ateroscleroză și accident vascular cerebral. Mai mult decât atât, oxidarea VLDL ar putea crește riscul formării plăcilor de ateroscleroză, care este dăunătoare și periculoasă pentru sănătatea cardiovasculară. Pentru a reduce rata de oxidare a acestor lipoproteine, este necesar să se facă anumite modificări alimentare. Prima dintre acestea este creșterea consumului de alimente vegetale. Multe dintre aceste produse conțin substanțe cu caracter antioxidant puternic. Un exemplu este licopenul din roșii.
 

Acest nutrient reduce formarea de radicali liberi și, de asemenea, rata de oxidare a lipoproteinelor care alcătuiesc colesterolul total. De asemenea, există produse alimentare care sunt capabile să moduleze pozitiv profilul lipidic. Aceste alimente reușesc să crească proporția de colesterol HDL și să o reducă pe cea de LDL și VLDL. Este vorba despre carnea de pui și curcan fără piele, brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi, nucile, leguminoasele și legumele, semințele de in, chia etc. O altă clasă de nutrienți, fibrele, este capabilă să influențeze nivelul de colesterol. Este cazul orezului brun, al cartofilor dulci și al pâinii din grâu integral



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3256 secunde