Intoxicația alimentară cu salmonella

772
Intoxicația alimentară cu salmonella - infectiealimentara-1314109356.jpg
Vara, riscul de a suferi de toxiinfecție alimentară este mai mare decât în celelalte anotimpuri. Una dintre cauzele îmbolnăvirilor este faimoasa salmonella. Intoxicația sau toxiin-fecția alimentară cu salmonella este o infecție bacteriană cauzată de o varietate de tipuri ale bacteriei.

Alimentele obișnuite contaminate cu bacteria salmonella includ ouăle și carnea de pasăre insuficient gătite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de salmonella în cazul în care aces-tea sunt manipulate de o persoană bolnavă care nu își spală mâinile sau în cazul în care alimentele intră în contact cu alte produse alimen-tare deja contaminate.

Greață, febră și diaree

Primul semn al unei astfel de infecții sunt durerile abdominale, provocate de iritația și inflamația tractului digestiv. Acestea sunt deseori însoțite greață, febră și diaree. Toxiinfecția poate duce la agravarea stării de sănătate a unei persoane, implicând chiar și deshidratarea, sindromul reiter și artrita. De aceea, se recomandă solicitarea fără întârziere a asistenței medicale. Diagnosticarea și tratamentul precoce pot diminua disconfortul provocat de boală și pot să scadă riscul de complicații, ajutând la prevenirea răspândirii intoxicației alimentare cu salmonella.

Evitați deshidratarea!

Simptomele intoxicației alimen-tare cu salmonella debutează, în general, în decurs de 8-72 de ore de la ingerarea alimentelor sau băuturilor contaminate cu bacterii. Dacă se intervine cu o îngrijire corespunzătoare, care va include evitarea deshidratării, adulții sănătoși vor observa o ameliorare a simptomelor, în câteva zile, iar recuperarea va fi completă în termen de aproximativ o săptă-mână. În unele cazuri, toxiinfecția alimentară cu salmonella poate produce complicații grave sau care ar putea pune în pericol viața unei persoane.

Igienă precară

Intoxicația alimentară se transmite prin consumul de apă de băut sau alimente contaminate. Nu doar ouăle sau carnea de pasăre insuficient preparată termic pot conține bacterii, ci și orice produs alimentar sau lichid în cazul în care sunt atinse de către o persoană care nu și-a spălat mâinile și a fost în contact cu produse alimentare sau materii fecale contaminate. Bacteriile salmonella pot fi depistate, adesea, în fecalele animalelor de companie care suferă de diaree, dar și în fecalele de reptile, chiar dacă acestea sunt sănătoase.

Antibiotice și multe lichide

Tratamentul intoxicațiilor alimentare cu salmonella include antibiotice, în cazurile moderate sau severe ori atunci când boala se manifestă la o persoană care are predispoziție către dezvoltarea complicațiilor, cum ar fi bolnavii de HIV/SIDA, cancer, diabet sau care folosesc medicamente, steroizi sau urmează chimioterapie, adulții în vârstă, sugarii, copiii și femeile gravide. Este bine să se evite alimentele solide până când simptomele par să se estompeze și să se consume multe lichide, pentru a preveni deshidratarea. Atunci când apar complicații se recomandă spitalizarea și rehidra-tarea cu lichide administrate pe cale intravenoasă. Și, evident, este necesară multă odihnă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 22 August 2011
Stire din Sănătate : De ce se umflă picioarele vara?
Pagina a fost generata in 0.6193 secunde