Liste de așteptare de două luni pentru o analiză gratuită

1407
4
Liste de așteptare de două luni pentru o analiză gratuită - 93429f5b28593c419c7e7d8cc4247e81.jpg
Fără bani în buzunar, nu ai sănătate. O simt pe pielea lor bolnavii constănțeni, atunci când au nevoie de doctor, de medicamente sau chiar de analize gratuite. Legea le garantează analize compensate, dacă și-au achitat la zi contribuțiile la sănătate. Cu toate acestea, deși abia astăzi începe o nouă lună, greu găsesc un laborator unde să nu li se ceară bani.

Astăzi a început o nouă lună. Teoretic, laboratoarele ar trebui să aibă fonduri (alocate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate) pentru realizarea de analize și investigații medicale compensate. Însă, cele mai multe laboratoare au făcut deja programările pentru analizele medicale de luna aceasta. Sunt norocoși bolnavii care și-au făcut programări încă de la jumătatea lui martie, ba chiar de prin februarie.
"Noi realizăm analize gratuite doar în limita fondurilor disponibile. De pe 28 martie și până acum (n.r. - 31 martie), am epuizat banii pentru analizele gratuite pe aprilie. Poate ne mai suplimentează fondurile și vom mai face după jumătatea lunii", a afirmat, încurajator, repre-zentanta unui laborator cunoscut din Constanța. Greu de crezut însă că vor fi distribuiți mai mulți bani, în condițiile în care și fondurile alocate abia ajung pentru investigarea gratuită a 10 sau 20 de pacienți pe zi.
Un alt laborator, același răspuns. "Am epuizat plafonul. Facem analize doar contra cost", ne spune cadrul medical. Sănătatea nu întreabă de starea materială, astfel că, în cele mai multe cazuri, bolna-vii se conformează și plătesc analizele. Deși legislația le dă dreptul la investigații gratuite dacă au contribuit la fondul național de asigurări de sănătate. Dar ce mai contează o nedreptate într-un lung șir…
Mai ales că varianta expusă la un alt laborator este mult mai sumbră: "Am epuizat plafonul, dar putem să vă trecem pe lista de așteptare. Cel mai devreme puteți face analize gratuite în luna iunie". Adică peste două luni!

Bani mai puțini de la CJAS
Situația nu este identică în toate laboratoarele constănțene, aspect asupra căruia atrag atenția și reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Sunt laboratoare unde încă se mai efectuează analize gratuite. Însă, pentru a le găsi, bolnavul trebuie să ia la rând instituțiile de gen din municipiu.
Pe de altă parte, Marinel Ciobanu, director economic al CJAS Constanța, a afirmat că a fost plătită datoria către laboratoare (reprezentând contravaloarea serviciilor acordate în februarie), care este puțin peste un milion de lei. Suma este mult redusă, comparativ cu anii trecuți. De exemplu, în ultimele luni din 2009, laboratoarele primeau mai bine de două milioane de lei pe lună pentru analize gratuite.

Comentează știrea

elafido
20 martie 2023
elafido

Oqokave Serkuweb exi.akyg.cugetliber.ro.php.pl http://slkjfdf.net/

onotaponag
20 martie 2023
onotaponag

Wubiti Uhupozof gcm.jfgg.cugetliber.ro.hqz.vl http://slkjfdf.net/

ilriruton
20 martie 2023
ilriruton

Isayuyubo Iitosuf vwv.tzia.cugetliber.ro.llc.jj http://slkjfdf.net/

oidokueneqi
20 martie 2023
oidokueneqi

Onowaomol Dakefpa lsp.lmwm.cugetliber.ro.ory.zm http://slkjfdf.net/

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Martie 2011
Stire din Sport : "Marinarii" vor să arate cine-i șeful
Vineri, 28 Ianuarie 2011
Stire din Politică-Administrație : Primarul ține audiențele pe stradă
Pagina a fost generata in 0.2266 secunde