Concurs Masa de Paște, exercițiu de cumpătare

338

Articole de la același autor

Ouă roșii, drob, ciorbă și friptură de miel, pască - românul e obișnuit ca niciunul dintre aceste produse să nu lipsească de pe masa de Paște. Se adaugă alte zeci de preparate, care de care mai sofisticate și mai bogate în calorii. Românul sărbătorește prin mese îmbelșugate, stropite cu băutură din plin. Medicii avertizează: o alimentație bogată în grăsimi și proteine poate avea efecte negative asupra organismului, așa că ne sfătuiesc să mâncăm cumpătat pentru a nu strica sărbătorile cu o vizită la spital!

Sărbătorile urmează unei perioade lungi de post, perioadă în care organismul nu primește proteine animale. Pentru a nu apărea problemele digestive, reluarea alimentației trebuie să se facă obligatoriu în mod rațional. Medicii ne sfătuiesc să gustăm, nu să mâncăm pe săturate.
Dr. Mirela Stângaciu, medic de familie cu competență în acupunctură și api-fitoterapie, a explicat că aportul ridicat de proteine animale înseamnă stres pentru organism. "De sărbători trebuie să consumăm cantități mici de alimente, pentru a nu supune organismul la un efort suplimentar. Cel mai bine este să mâncăm câte puțin din fiecare", ne sfătuiește medicul.
Dacă mâncăm necumpătat, stomacul nu mai poate să digere alimentele. Pentru că sărbătorile urmează perioadei de post, organele nu mai sunt obișnuite să secrete sucuri digestive în cantitate mare, motiv pentru care pot apărea indigestii sau crize de dischinezie biliară. Pentru a preveni apariția unor astfel de probleme, este indicat să consumăm cât mai multe lichide, dar și alimente bogate în fibre. Așadar, pe masă trebuie să existe neapărat multe salate de legume, dar și fructe.
Ce facem dacă totuși nu am reușit să ținem cont de sfaturile medicilor și am făcut indigestie? În prima fază, reducem drastic consumul de alimente. Ne rezumăm la fructe și legume. Pentru a stimula activitatea bilei, este bine să bem suc natural de grapefruit. De asemenea, este recomandat consumul de ceai hepatic, care conține anghinare, rostopască, păpădie și cicoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5917 secunde