Medicina naturistă ar trebui să intervină preventiv, un aspect destul de neglijat de medicina tradițională

417
Medicina naturistă ar trebui să intervină preventiv, un aspect destul de neglijat de medicina tradițională - b34157d44b5503bf9ef416fec0912265.jpg
"Încă de la început doresc să fac mențiunea că medicina alternativă, cum ați denumit-o dumneavoastră, se definește și prin alți termeni: complementară/de graniță/neortodoxă - precizează medic primar Emil Bianu, specialist în medicina fizică. Aceștia sunt utilizați în mod special pentru a descrie terapii care nu sunt incluse în instruirea medicală/paramedicală convențională. Unele reprezintă terapia convențională a altui timp (herbalismul), sau loc (medicina Ayurvedică indiană), altele sunt tehnici de diagnostic (iridologia), celelalte fiind tehnici terapeutice (aromoterapia)".
Este adevărat că o parte din medici sunt suspicioși în privința medicinii neortodoxe și cred că practicanții ei n-ar trebui "lăsați liberi" să trateze pacienții. Totuși, specialistul ne-a explicat că în unele locuri, opinia legală este aceea că oricât de neconvențional ar fi tratamentul unui practician, dacă el nu poate fi condamnat pentru lipsă de etică și daune demonstrabile aduse pacienților, nu poate fi demontat. Cu atât mai mult cu cât tipurile de medicină alternativă sunt, în cea mai mare parte, bazate pe cunoștințe extrem de vechi, care au dăinuit peste secole și chiar milenii, iar prin tendința de a face apel la spiritul naturii, ele se înscriu în legile universale ale sănătății.

Tipuri de medicină alternativă
Dintre cele mai frecvente tratamente complementare, specialistul le menționează pe următoarele:
// Acupunctura - din ce în ce mai folosită pentru ameliorarea durerii, a senzației de greață și în tratamentul dependențelor. Este o terapie ușoară și naturală, care constă în introducerea unor ace fine chiar în punctele de energie, denumite meridiane.
// Homeopatia - se bazează pe diluarea la maximum a unor substanțe absolut naturale. Astfel de doze ajută la tratarea diverselor tipuri de boli, căci câmpul de acțiune al homeopatiei este larg: afecțiuni cutanate, otite și migrene sau chiar probleme de natură ginecologică. "Deși, de regulă, medicamentele homeopatice se pot procura din rețeaua farmaceutică, ar fi foarte bine ca înainte de a urma un asemenea tratament, persoana interesată să discute cu un medic homeopat" – ne-a spus dr. Emil Bianu.
// Fitoterapia folosește proprietățile medicinale ale plantelor, iar fitoterapeuții profesioniști pot fi recunoscuți pentru că ei se interesează atât de cauza unei boli, cât și de prevenirea ei.
// Analiza minerală tisulară - efectuată din eșantion de păr, este cea mai modernă metodă, prin care se pot evalua nivelurile absolute ale celor mai importante minerale și deviații de la normal, precum și determinarea metalelor toxice acumulate în organism, metodă recunoscută pe plan științific de către EPA (Environmental Protection Agency), încă din 1980.
// Osteopatia. "Au venit la mine la tratament persoane cu probleme de ordin musculo-scheletic, după ce au recunoscut că au recurs la osteopatie, o altă formă de tratament alternativ, care se bazează pe manipulări precise ale corpului în scopul de a-l readuce într-o stare bună. Osteopatia chiar este o știință care își extinde câmpul de acțiune și dincolo de coloana vertebrală, tehnică benefică celor cu astfel de afecțiuni, dar nu suficientă pentru rezolvarea în totalitate a problemelor" – ne-a mai spus specialistul, care atrage atenția că medicina alternativă, bine practicată, poate să ne folosească, dar nu este suficientă. "Din păcate, în experiența mea am întâlnit pacienți care s-au bazat orbește pe medicina alternativă, hotărându-se destul de târziu să apeleze la medicina tradițională. De aceea este foarte important ca astfel de tratamente să nu se facă după ureche, căci sunt printre noi tot felul de persoane dubioase care promit vindecarea cu diverse ierburi, unii numai pentru a-și umple buzunarele cu bani, uitând să le spună «pacienților» că aceste tratamente au limite!" – a conchis specialistul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1365 secunde