Tanorexia, obsesia pentru pielea bronzată, pericolul verii

426
Tanorexia, obsesia pentru pielea bronzată, pericolul verii - eaa9bf7df753a0756ace3d7553bc11ff.jpg
Tanorexia este o afecțiune a verii, care se caracterizează prin dependența de bronz. Afectează în special tinerii, fiind adesea comparată cu anorexia.
În anul 2005, un grup de dermatologi a publicat un studiu în care se arăta că mersul peste măsură la plajă poate duce la o dependență asemănătoare cu cea de tutun sau de alcool. "Așa cum anorexicul nu se vede niciodată suficient de slab, tot la fel tanorexicul crede că nu este niciodată bronzat îndeajuns", a explicat dermatologul Matteo Cagnone. Razele ultraviolete stimulează eliberarea de endorfine în creier, iar acest proces este cel care creează dependență.
O persoană tanorexică este foarte ușor de recunoscut: vara petrece foarte multe ore la soare, refuză să folosească produse de protecție și stă departe de umbră. Iarna în schimb, este client fidel solarului și merge să se bronzeze artificial chiar și de trei ori pe săptămână, contrar recomandărilor dermatologilor. Tanorexicul nu se preocupă de eventualele probleme de sănătate pe care ar putea să le aibă din cauza expunerilor atât de frecvente și îndelungate la soare și devine foarte neliniștit dacă nu are posibilitatea să stea la soare măcar pentru o zi.
Persoanele tanorexice sunt mult mai expuse riscurilor care derivă dintr-o expunere necontrolată la soare. Se pot confrunta cu îmbătrânirea prematură a pielii, cu arsuri, melanom, apariția ridurilor, diverse afecțiuni oculare, dacă nu poartă ochelari de soare în perioada expunerii.
Din păcate, nu există un tratament general valabil pentru toată lumea. În astfel de cazuri, singurii care pot ajuta sunt psihologii. Ca orice altă dependență, este foarte greu de tratat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8989 secunde