Concurs Netratată, hipertensiunea pulmonară poate ucide

2739

Articole de la același autor

Stilul de viață nesănătos provoacă grave dezechilibre în organism. Boli care apăreau destul de rar în trecut au devenit, în prezent, foarte frecvente. Una dintre aceste boli este hipertensiunea pulmonară, care afectează vasele de sânge care străbat plămânul.

Hipertensiunea pulmonară apare în momentul în care tensiunea din vasele care transportă sângele de la inimă la plămâni (arterele pulmonare) se mărește. Hipertensiunea pulmonară este o problemă serioasă de sănătate. Ea apare când micile artere din plămâni devin mai înguste sau se blochează. În acest fel, crește rezistența curgerii sângelui în plămâni și presiunea din interiorul arterelor pulmonare. Pe măsură ce tensiunea crește mai mult, ventriculul drept trebuie să se contracte mai mult pentru a pompa sângele prin plămâni. În final, mușchiul inimii slăbește, iar în final nu mai face față.
Hipertensiunea pulmonară poate ucide în doi ani și jumătate - avertizează dr. Miron Bogdan, vicepreședintele Societății Române de Pneumologie. Medicul spune că, în țara noastră, aproape 1.500 de oameni au hipertensiune pulmonară, însă doar o cincime dintre aceștia sunt diagnosticați.
Costurile pentru tratament sunt foarte mari și ajung până la câteva mii de euro pe an. Tocmai de aceea, medicii au solicitat Ministerului Sănătății un program național prin care bolnavii să beneficieze de tratament gratuit. "Sunt, într-adevăr, costuri mari, însă aceste medicamente prelungesc viața bolnavilor", a explicat dr. Miron Bogdan.
Hipertensiunea pulmonară poate fi cauzată de boli ale inimii și plămânilor, cum ar fi: boala pulmonară obstructivă cronică, emfizemul, insuficiența ventriculară stângă, astmul, SIDA.
Semnele care indică hipertensiunea pulmonară sunt: senzația de oboseală, durere sau presiune în piept, lipsa de aer, amețeli sau senzație de leșin, umflarea gleznelor, picioarelor și mai târziu a abdomenului, albăstrirea buzelor și a pielii, puls accelerat sau creșterea frecvenței inimii.
Tratamentul pentru hipertensiunea pulmonară presupune, în primul rând, modificări în stilul de viață, tratarea bolilor asociate, creșterea nivelului de oxigen din sânge, diuretice, medicamente de subțiere a sângelui, medicamente de dilatare a vaselor de sânge.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8009 secunde