Nu faceţi comparaţii! Fiecare copil are propriul ritm de creştere

141
Nu faceţi comparaţii! Fiecare copil are propriul ritm de creştere - crestere--1693131869.jpg

Articole de la același autor

Părinţii trebuie să ştie că fiecare copil are propriul ritm de creștere și dezvoltare. Odată cu înaintarea în vârstă, apar modificări hormonale, modificări în compoziția musculaturii, a oaselor și articulațiilor, a sistemelor energetice ale organismului și sistemului cardiovascular. Potrivit specialiştilor, monitorizarea creșterii este un proces ce urmărește rata de dezvoltare fizică a copilului, comparativ cu a unui etalon standard, măsurători antropometrice frecvente pentru a analiza dacă cel mic se dezvoltă corespunzător pentru vârsta lui, pentru analiza creșterii corecte, detectarea anomaliilor de dezvoltare, monitorizarea statusului nutrițional și nu numai.

Ritmul de crestere intra și extrauterin nu este uniform, există un raport bine definit între talie și greutate care în anumite stări patologice poate fi perturbat. În principiu, copiii parcurg etape similare de dezvoltare, dar în ritmul propriu, timp în care se dezvoltă pe diferite nivele. Vârsta și stadiul de dezvoltare/etapa de vârstă sunt termeni cheie în dezvoltarea copilului și monitorizarea creșterii normale. Altfel spus, dezvoltarea copilului poate fi influențată de: genetică, alimentație și obiceiuri alimentare, calitatea somnului, funcțiile endocrine (hormoni), prezența sau absența bolilor cronice.

Copilul trebuie măsurat periodic, astfel: zilnic în primele două săptămâni de viață; lunar în lunile 1, 2, 4, 6, 9, 12, 18, 24; o dată pe an de la vârsta de patru ani. Pe parcursul creșterii copilului, este important ca părinții să știe să monitorizeze creșterea armonioasă și normală a copilului pentru a depista eventualele probleme care pot să apară. Trebuie luate astfel în considerare diferențele cantitative și calitative în ceea ce privește dezvoltarea fizică a copilului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0374 secunde