Nu ignoraţi sechelele apărute după pneumonie! Pot duce la complicaţii grave

357
Nu ignoraţi sechelele apărute după pneumonie! Pot duce la complicaţii grave - fondsechelejpg2-1662993833.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulți oameni suferă, la un moment dat, de pneumonie. Din păcate, în unele cazuri, sechelele după pneumonie sunt una dintre posibilele complicații ale bolii; ele sunt multiple și pot varia la adulți și copii. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această boală provoacă moartea a aproximativ 1,6 milioane de oameni în fiecare an.

În prezent, pneumonia este o boală pulmonară infecțioasă foarte frecventă, care constă în inflamația țesutului pulmonar, însoțită de o creștere și condensare a secrețiilor în spațiile alveolare. Acestea sunt sacii pulmonari în care are loc schimbul de gaze: oxigen și CO2. Acest lucru provoacă o schimbare a funcțiilor pulmonare, ceea ce poate pune sănătatea în pericol. Deși majoritatea cazurilor se rezolvă fără complicații, unii pacienți rămân cu sechele după pneumonie, care le afectează calitatea vieții. Potrivit dr. Irina Miron, pentru a înțelege mai bine problema, prognosticul bolii se măsoară ca rezultat scontat, șanse de recuperare și posibile sechele. Prognosticul pneumoniei depinde de diferite condiții sau factori, cum ar fi vârsta. Astfel, cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât prognosticul este mai slab din cauza scăderii apărării corpului. Apoi, se ia în calcul starea de sănătate a persoanei. Dacă aceasta are boli cronice, se agravează prognosticul. De exemplu, acestea includ diabetul, BPOC, imunosupresia (apărare scăzută), insuficiența cardiacă sau renală, cancerul, accidentele traumatice recente. Boala poate fi agravată și de unele obiceiuri toxice, cum ar fi fumatul sau alcoolismul, care cresc riscul de complicații.
 

„Problema este că, dacă pneumonia-i mai agresivă, atunci şi prognosticul este mai rău, dar dacă este diagnosticată mai devreme, sunt şanse mari ca pacientul să se recupereze complet. Din nefericire, netratarea la timp a pneumoniei sau tratarea acesteia cu medicamente care nu funcționează crește riscul de complicații. De asemenea, dacă bacteriile sau virusul care cauzează pneumonia nu sunt cele mai frecvente, fără un tratament specific, prognosticul se agravează. Ce sunt sechelele după pneumonie? În general, unul dintre cei mai importanți factori pentru reducerea complicațiilor și a sechelelor după pneumonie este diagnosticul precoce al bolii. Deci, dacă nu există progres în prima săptămână de tratament, nu trebuie să fie excluse complicațiile sau sechelele”, a explicat medicul. În cazul sechelelor, este vorba de o deteriorare permanentă sau prelungită ca o consecință a bolii. De fapt, poate afecta viața pentru totdeauna. Printre sechelele după pneumonie, se numără următoarele: revărsat pleural (fistulă bronhopleurală), abces pulmonar, septicemie, tulburări cardiovasculare, care cresc riscul de boli de inimă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5182 secunde