Pacienții vor plăti pentru serviciile medicale. Vezi aici cât te va costa un consult la medicul de familie

579
Pacienții vor plăti pentru serviciile medicale. Vezi aici cât te va costa un consult la medicul de familie - coplata-1359385064.jpg
Luna martie ar putea aduce din nou, schimbări radicale în cadrul sistemului de sănătate. Conform scrisorii de intenție convenită de Guvern cu FMI, pacienții sunt cei care vor fi nevoiți să scoată bani din buzunarul propriu, având în vedere că va fi introdus sistemul de coplată pentru serviciile din spitale. 


"În vederea rezolvării dezechi-librelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâți să aplicăm următoarele măsuri: În martie 2013, vom începe introducerea coplății, reprezentând o sumă fixă modestă în funcție de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgență; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate și vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare și creșterea gradului de utilizare a serviciilor ambula-torii", se arată în document. Singu-rele categorii care ar putea fi scutite de la coplata acestui tip de servicii ar fi copiii, pensionarii cu venituri mici și persoanele cu dife-rite grade de handicap. În proiectul Ministerului Sănătății, sunt prezentate și câteva tarife care ar putea fi aplicate. Pentru investigații speciale de tip RMN pacienții ar putea să scoată din buzunar între 150 și 250 de lei, pentru Computer Tomograf între 100 și 150 de lei, scintigrafie 100 de lei și 80 de lei pentru o angiografie. Coplata pacienților internați va fi stabilită în funcție de categoria spitalului în care au fost internați, dar și durata spitalizării, astfel: Pentru spitalele de categoria I, pacienții vor plăti pentru o singură zi de spitalizare suma de 60 de lei, și pentru spitalizare 80 de lei. Pentru spitalele care se încadrează în categoriile a II-a și a V-a, pacienții vor ajunge să plătească sume între 20 și 70 de lei. Cât privește coplata în funcție de asistența medicală, bolnavii vor achita sumele pentru serviciile medicale în funcție de specializarea solicitată. Astfel, cel mai puțin vor achita pentru asistența medicală primară, între 4 și 5 lei, și între 5 și 20 de lei pentru analize de laborator. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2909 secunde