Petele cauzate de pitiriazis reapar în decurs de doi ani de la tratament

1223
Petele cauzate de pitiriazis reapar în decurs de doi ani de la tratament - 9c810c5750860c570e4539fdc296436e.jpg

Articole de la același autor

Infecție a pielii produsă de o ciupercă, pitiriazisul versicolor este caracterizat prin apariția mai multor pete mici, de obicei pe spate și piept. În timp, petele se unesc și pielea capătă un aspect solzos, cu cruste. Afecțiunea este denumită și versicoloră, întrucât petele pot fi galbene, roz, roșii sau maro.
Potrivit dr. Oana Clătici, medic dermatolog, afecțiunea este frecvent întâlnită în rândul populației și este determinată de un fung - Malassezia Furfur, "care se găsește în mod obișnuit pe pielea noastră". "În anumite condiții, ciuperca se multiplică pe piele exagerat, uneori fără a identifica o cauză. Căldura, soarele, transpirația excesivă sau vremea umedă declanșează boala. Aceasta apare mai frecvent la tineri aflați la pubertate, când modificările hormonale determină creșterea producției de sebum", a arătat medicul. În lipsa tratamentului, petele pot să persiste până în jurul vârstei de 50 - 60 de ani, când pielea este mai uscată.
Boala poate fi recunoscută prin petele de mici dimensiuni care apar, fie pe spate și piept, dar și la nivelul gâtului și brațelor. "Erupția poate fi greu observabilă, de o culoare pală, mai ales la persoanele cu piele deschisă la culoare. Este evidențiată doar după expunerea la soare, când ariile afectate nu se bronzează", a mai explicat medicul dermatolog.
Alte simptome nu există, în cele mai multe cazuri. Bolnavii pot resimți o ușoară mâncărime, dar nimic să îngrijoreze.
Pitiriazisul versicolor nu este contagios. "Din motive încă neclare, ciuperca se multiplică doar la anumite persoane și poate reapărea de mai multe ori în cursul vieții", a completat dr. Oana Clătici.
Tratamentul constă în aplicarea locală a unei creme antimicotice și ingerarea unor comprimate antifungice - în cazul în care suprafața afectată este mare. "După tratament, vor trece între trei și șase luni până când culoarea pielii va reveni la normal", a mai atras atenția medicul. Precizarea se impune, întrucât multe dintre persoanele afectate renunță la tratament când nu observă rezultate imediate. Chiar dacă terapia a fost eficientă, se constată că boala revine frecvent într-o perioadă de doi ani. Drept pentru care, medicii recomandă luarea unor măsuri preventive, pentru ca afecțiunea să nu recidiveze: aplicarea unei soluții antifungice măcar o dată pe lună și administrarea unui medicment antifungic, la fel, o dată pe lună.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6479 secunde