Primăvara - anotimpul perfect pentru curățarea organismului

882
Primăvara - anotimpul perfect pentru curățarea organismului - salata-1331062373.jpg

Articole de la același autor

Venirea primăverii reprezintă un nou început nu numai pentru natură, ci și pentru fiecare dintre noi. Anotimpul ghioceilor și al pomilor înfloriți este cel mai potrivit moment pentru schimbările din dietă și îmbunătățirea stilului de viață.

Detoxifierea organismului este un proces extrem de benefic nu doar pentru sănătatea trupului, ci și a minții. Renunțarea la seden-tarism și la alimentele bogate în grăsimi ne pot ajuta să eliminăm toxinele, să ne reglăm tranzitul intestinal, să ne îmbunătățim metabolismul și să menținem un bun tonus fizic și psihic.
"Cea mai indicată perioadă pentru detoxifierea organismului este primă-vara", este de părere dr. George Mihail Cleianu, medic nutriționist constănțean. Pe parcursul iernii, corpul nostru este supus unui stres suplimentar din cauza vremii nefavorabile, a alimentației cu multe proteine și grăsimi animale, a reducerii consumului de legume și fructe proaspete sau a lipsei mișcării în aer liber. Din acest motiv, odată cu venirea primăverii este timpul să ne schimbăm alimentația și să mâncăm cât mai multe legume și fructe proaspete, specifice acestei perioade.

Alegeți verdețurile naturale, fără chimicale
După o iarnă lungă, timp în care oferta în materie de verdețuri a fost cam săracă, constănțenii pot găsi acum în piețe o gamă variată de legume și fructe proaspete. "Ar fi de preferat să se evite verdețurile crescute în sere și să se consume fructele și legumele cât mai naturale, crescute cu îngrășă-mânt natural și nu cu îngrășăminte chimice", recomandă dr. Cleianu. "Sunt indicate urzicile, ștevia, loboda sau sfecla roșie. Totodată, morcovii conțin componente mine-rale, compuși chimici care dau cu-loare și antioxidanți puternici", mai spune nutriționistul.
Pentru o detoxifiere eficientă a organismului în această perioadă mai puteți mânca și țelină, varză albă sau roșie, conopidă, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, cartofi și alte legume bogate în minerale, vitamine și antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi.
Alte legume recomandate pentru curățarea ficatului sunt semințele de in, de floarea soarelui, de susan, usturoiul, uleiul de cânepă sau propolisul. Totodată, antioxidanții din ceaiul verde protejează ficatul de alte toxine.

Legumele ar trebui consumate în stare crudă
Dr. Mihail Cleianu ne sfătuiește să mâncăm legumele în stare naturală și să evităm pe cât posibil gătirea acestora. "Cel mai bine ar fi ca legumele să fie consumate proaspete, nepreparate termic, pentru a nu-și pierde din compușii esențiali. Și prăjelile ar trebui evitate deoarece prin acest mod de preparare crește cantitatea de compuși cancerigeni din alimente. În cazul în care prăjim, totuși, alimentele în ulei, indicat ar fi să utilizăm un ulei cu punct de fierbere ridicat, cum ar fi uleiul de palmier", precizează medicul nutriționist. Acesta spune că singura legumă care nu își pierde din proprietăți când este călită sau fiartă puțin, este ceapa.

Fără lapte, carne și zahăr
Cura de detoxifiere primăvăratică ar trebui să însemne și renunțarea la anumite produse. Specialiștii spun că este bine să evităm consumul excesiv de carne grasă, mezeluri, afumături, alimen-te care conțin E-uri, dulciuri și sucuri din comerț, dar și lactate.
"Trebuie să evităm în mod deosebit laptele și celelalte produse din lapte, mai puțin brânza dulce, care nu conține cazeină(n.r. proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia). Este recomandată înlo-cuirea produselor din carne cu peștele, în special cel sălbatic, și renunțarea la zahăr în favoarea mierii naturale de albine", mai aflăm de la medicul constănțean.

Mișcarea zilnică este foarte importantă
Odată cu încălzirea vremii, indicat ar fi să faceți și mai multă mișcare, chiar dacă asta înseamnă să mergeți mai mult pe jos. În acest fel, sportul vă va ajuta să vă relaxați și să vă îmbunătățiți nivelul de energie.
Cel puțin jumătate de oră de mișcare fizică pe zi este esențială pentru a ne reîncărca bateriile, spune dr. Cleianu. "Este foarte important ca activitățile fizice să se desfășoare în aer liber. Sunt recomandate plimbările relaxate, alergările ușoare și sporturile care nu necesită depunerea efortului în exces. De asemenea, înotul este foarte sănătos pentru corpul uman", explică nutriționistul.
În același timp, trebuie să respec-tăm orele de somn și să ne odihnim în jur de opt ore în fiecare noapte.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Martie 2012
Stire din Sănătate : Ce îi îngrașă pe copii
Luni, 16 Ianuarie 2012
Stire din Sănătate : Legume care pot înlocui carnea
Pagina a fost generata in 0.9368 secunde