Pro sau contra vaccinării bebelușilor? Ce spun specialiștii

597
2
Pro sau contra vaccinării bebelușilor? Ce spun specialiștii - prosaucontravaccinarii-1440000403.jpg

Articole de la același autor

Vaccinările reprezintă una dintre cele mai mari controverse ale zilelor noastre, iar părinții sunt "prinși" la mijloc între decizia de a vaccina bebelușii și de a asculta "gura lumii", care vorbește despre efectele adverse ale vaccinării.

Bolile infecțioase au constituit una dintre principalele cauze de mortalitate de-a lungul secolelor și reprezintă încă un pericol major în multe părți ale lumii. Pe de altă parte, creșterea speranței de viață, începând chiar de la naștere, este datorată îndeosebi infecțiilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Acest dublu adevăr nu îi împiedică pe părinții (și nu numai!) să asalteze medicii generaliști/de familie și pediatri cu întrebări legate de impactul vaccinurilor asupra sistemului imunitar al copiilor mici și despre pericolele, reale sau presupuse, legate de vaccinare. Cu alte cuvinte, întrebări frecvente, privind, de fapt, siguranța vaccinurilor.

"Trăim într-o epocă în care părinți pun la îndoială necesitatea de a-și vaccina copiii. Nu au încredere prea mare în producătorii de vaccinuri, în general, iar neîncrederea lor este susținută de controversele pe această temă. Copiii de pretutindeni merită protecția pe care o pot asigura vaccinurile moderne, realizate și monitorizate cu atenție, cost-eficiente și sigure.

Toate vaccinurile sunt evaluate de către instituții specializate internaționale, europene și de la nivelul fiecărei țări. În România, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) face acest lucru.

Majoritatea efectelor adverse induse de vaccinare sunt minore și temporare, cum ar fi durere și roșeață locală sau febră ușoară. Evenimentele adverse mai severe se produc foarte rar, unul la câteva mii sau chiar milioane de doze", a explicat dr. Larisia Mihai, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Privat Isis.

Au vaccinurile efecte adverse pe termen lung?

Toate tratamentele medicale, inclusiv vaccinarea, pot avea reacții adverse. Dar durerea locală, febra de intensitate scurtă sau medie și chiar reacțiile adverse grave - care sunt însă extrem de rare - trebuie comparate cu consecința de a avea o boală care se poate preveni prin vaccinare, cum ar fi paralizia, encefalita, orbirea, uneori chiar moartea.

"Vaccinurile pediatrice au o eficiență dovedită cuprinsă între 90 și 99%, determinând de-a lungul timpului eradicarea unor boli, cum ar fi variola. Igiena corespunzătoare, spălatul pe mâini și utilizarea apei potabile pot contribui într-adevăr la prevenirea unor boli ca gripa și holera, dar majoritatea virusurilor se transmit oricât de curați am fi. Dacă oamenii nu se vaccinează, bolile eradicate sau parțial eradicate, cum ar fi pojarul (rujeola), vor reapărea în cel mai scurt timp.

Datorită complexității sistemului imunitar uman, niciun vaccin nu poate asigura o protecție de 100%. De asemenea, copiii se pot îmbolnăvi în perioada până la completarea schemei de vaccinare", a mai spus medicul.

Vaccinarea nou-născuților

În cazul anumitor boli, nou-născuții beneficiază de un anumit nivel de imunitate de la mamă, deoarece aceasta le transmite anticorpii. Din nefericire, chiar și în cazul bolilor în care acest aspect este adevărat, imunitatea nu persistă decât aproximativ un an și nu îi protejează împotriva numărului mare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

"Copiii trebuie vaccinați la vârste mici, deoarece aceasta este perioada în care sunt cel mai vulnerabili. Nu există dovezi științifice că vreuna dintre formulele de vaccin determină tulburări de dezvoltare neurologică, precum autismul. Studiile ample nu au identificat dovezi ale efectelor nocive, inclusiv autismul. Organizația Mondială a Sănătății a conchis, în 2002, că nu există dovezi de toxicitate la persoanele expuse la conținutul de tiomersal existent în unele vaccinuri. Oricum, în prezent, vaccinurile moderne nu conțin tiomersal (un compus organo mercuric)" , a completat medicul. 

Comentează știrea

Monica
19 august 2015
*

Munca si bani acasa! Tot mai multi oameni au ales deja aceasta optiune: munca acasa, in timpul liber, cu castiguri suplimentare si rapide. Noi avem pentru tine exact ceea ce cauti acum: un sistem excelent, o echipa serioasa si ambitioasa, o cale prin care chiar poti sa-ti rotunjesti veniturile lunare, usor si eficient! Alatura-te si tu acum! Cere mai multe informatii la adresa de email:[email protected]

Ioan
20 august 2015
joburi

-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala. -Proiectul este lansat de curand si are mari perspective. -NU este necesara niciun fel de experienta! -Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii. -Lucrati intr-un mediu placut, proactiv. -Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic. -Oferim sanse reale de avansare in cariera! -Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale. -Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. -Programul de lucru este flexibil. -Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. -Sunt suficiente studiile medii. -Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email:[email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1019 secunde