Vaccinarea gravidei ferește bebelușul de boli

235
Vaccinarea gravidei  ferește bebelușul  de boli - vaccinareagravidei-1439221392.jpg

Articole de la același autor

Viitoarele mămici ar trebui să aibă un minim de cunoștințe și despre vaccinurile care trebuie administrate înainte de sarcină și care protejează atât mama, cât și fătul de apariția unor malformații congenitale. Astfel, administrarea a 2 doze de vaccin rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) previne avortul spontan și malformațiile congenitale (sindromul rubeolic congenital).

"Dacă femeia care își planifică o sarcină nu este vaccinată cu vaccin ROR conform calendarului de vaccinare din România, se reco-mandă ca acest vaccin să îi fie administrat cu cel puțin o lună înaintea sarcinii. Istoria vaccinală a mamei se recomandă a fi verificată înainte și după fiecare sarcină.

Mai mult, scopul vaccinării în timpul sarcinii este de a proteja atât gravida, dar mai ales fătul,deoarece imunitatea se transmite prin placentă", a explicat dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatrie și medicină de familie.

Nou născutul are o cantitate de anticorpi asemănătoare cu a mamei, care persistă 5-6 luni după naștere, protejând astfel copilul și în același timp asigurând un răspuns imun mai bun și mai rapid la dozele de vaccin pe care le va primi ulterior.

Cât privește tipurile de vaccin, specialistul spune că femeile însărcinate sunt expuse unui risc crescut de complicații cauzate de gripă, în special gripa cu virusurile care au circulat în ultimii ani. Vaccinul diftero-tetanic (dT) este recomandat în trimestrul II sau III de sarcină, dacă au trecut mai mult de 10 ani de la ultima doză de vaccin tetanic și/sau diftero-tetanic.

Ca orice alt vaccin pentru femeia gravidă, aceste două tipuri de vaccinuri trebuie recomandate/prescrise numai de către medic. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7641 secunde