Procedeele moderne îmbunătăţesc calitatea vieţii copiilor cu autism

1261
Procedeele moderne îmbunătăţesc calitatea vieţii copiilor cu autism - fondneurofeedbackcopii-1673638529.jpg

Articole de la același autor

Tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani, în prezent, neurofeedback-ul constituind un procedeu computerizat bazat pe urmărirea activității electrice a creierului, care pune la dispoziție un feedback cu privire la acesta, fiind o măsură adecvată pentru identificarea și reorganizarea flexibilității neuronale a celulelor cerebrale. Altfel spus, investigația reprezintă un proces de învățare care permite pacientului să urmărească, să controleze și să își schimbe propria activitate cerebrală.

Potrivit psihologului clinician Silviu Docu Axelerad, această metodă computerizată a fost dezvoltată în laboratoarele de neurofiziologie ale institutelor științifice din SUA, fiind utilizată cu succes de peste 20 de ani, dovedindu-și randamentul în practică și, de asemenea, în cercetarea științifică.

În anul 1943 autismul a fost descris pentru prima dată de către Leo Kanner, care făcea cercetări detaliate ale copiilor cu tulburări psihologice. El a observat că unii copii examinați păreau sănătoși din punct de vedere fizic, dar prezentau anumite simptome, precum: tulburări de comunicare, tulburări comportamentale și a numit această tulburare autism infantil, datorită simptomelor și vârstei fragede la care au fost identificate.

„Autismul este o tulburare de dezvoltare neuronală şi mentală cu debut precoce, o dizabilitate de evoluţie cauzată de diferenţe la nivelul creierului şi caracterizată prin dificultăţi de comunicare şi tulburări comportamentale, cu cauze specifice încă necunoscute. Răspândirea acestei afecţiuni este de aproximativ şase la o mie de persoane, fiind prezentă încă de la naştere şi păstrându-se pe durata întregii vieţi. Este mai des întâlnită la sexul masculin decât la sexul feminin. Caracteristicile distinctive şi specifice sunt carenţele de comunicare socială şi comportamentele repetitive şi limitative. Toate acestea construiesc o tulburare asociată cu o calitate a vieţii însemnat de îngrădită, reprezentând o încărcătură şi o povară pentru familie. În prezent, nu există un tratament medicamentos pentru tulburările de spectru autist, principala metodă terapeutică fiind reprezentată de psihoterapie sau de tratament terapeutic, precum neurofeedback”, ne-a declarat specialistul.

În concluzie, neurofeedback-ul este utilizat pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii, prin reducerea simptomelor, şi pentru a creşte capacitatea de funcţionare zilnică. Totodată, terapia de neurofeedback reprezintă un tratament sigur, neinvaziv, care poate diminua simptomele şi poate să ajute pacienţii să obţină o îmbunătăţire pe termen lung, prin calmarea creierului, pentru ca subiecţii să se poată linişti fizic şi psihic, dar şi prin stimularea dezvoltării reţelelor neuronale ce nu s-au format la timp. Deşi până acum nu s-a demonstrat faptul că există o metodă clară de tratament pentru această tulburare, tratamentul cu neurofeedback poate avea un impact pozitiv şi poate ajuta real la îmbunătăţirea calităţii vieţii, concentrării, hiperactivităţii şi impulsivităţii.

De-a lungul timpului, arată studiile, copiii cu spectru autist care au beneficiat de terapia de neurofeedback au prezentat modificări benefice comportamentale precum: comunicare şi atenţie îmbunătăţită, reducerea agresivităţii şi cooperare crescută. Practic, au prezentat un grad de îmbunătăţire a nivelului de funcţionare zilnică.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7029 secunde