Chițac vrea la primărie! "Vreau să repar ce au stricat autiștii ăștia timp de 20 de ani"

11632
Chițac vrea la primărie!

Articole de la același autor

Vergil Chițac, perdantul alegerilor locale din 2016 la Primăria Constanța, actualmente senator în Parlamentul României, a organizat, vineri seara, o conferință de presă în cadrul căreia și-a anunțat candidatura la  Primăria Constanța în 2020. Din păcate, pentru el, putem spune că a început cu stângul din cel puțin două motive. 


Primul ar fi că la evenimentul în cauză a evitat să invite presa care și-a permis să scrie și critic la adresa sa, ceea ce ne duce cu gândul că, dacă ar ajunge la conducerea primăriei, jurnaliștii ar putea retrăi vremurile în care erau excluși de la diverse acțiuni pe motiv că nu ridicau în slăvi conducătorul urbei. Iar asta i-ar afecta cel mai mult pe cititorii care decid singuri de unde își iau informația. 


La fel ca și alte publicații cu tradiție, ziarul "Cuget Liber" a fost exclus de pe lista invitaților. Semn că Vergil Chițac a fost deranjat de critica adusă referitoare la faptul că, în calitatea sa de senator plătit din bani publici, nu dă raportul privind activitatea sa în Parlamentul României și nu numai. 


Al doilea motiv ar fi legat de faptul că, în declarația sa referitoare la disputa cu cei care se află actualmente în Primăria Constanța, a folosit termenul de "autist" în sensul negativ, ceea ce poate fi interpretată ca o jignire adusă persoanelor cu autism și familiilor sau prietenilor acestora. 


Revenind la candidatura sa, Vergil Chițac a anunțat că va candida independent. El a explicat că a decis să candideze, din nou, după ce s-ar fi întâlnit cu mii de oameni cu care a vorbit în mod direct sau pe Facebook și care i-au cerut "să-și pună experiența în slujba orașului Constanța". Ciudată, totuși, declarația sa ținând cont că multe persoane susțin că, în mediul online, sunt cenzurate și ulterior blocate, pe Facebook, dacă aduc critici activității sale. 


"M-am întâlnit cu mulți constănțeni și am vorbit cu ei. Mulți mi-au cerut să îmi pun experiența, cunoștințele și energia în slujba orașului. Au fost gânduri care realmente mi-au ajuns la inimă și m-au convins că trebuie să iau o decizie. I-am ascultat, i-am înțeles, am cumpănit, cred că nu am altă opțiune și probabil voi lua o decizie conformă cu dorințele lor, adică îmi voi depune candidatura pentru primar. Și asta îmi dă multă putere și cred că dacă ajung la primăria orașului, o să pun orașul pe șine. Soluția este să ajung acolo și să repar ceea ce au stricat autiștii ăștia timp de 20 de ani. Nu am o miză personală în a obține funcții publice. Eu le-am avut, nu asta mă interesează. Miza mea este să contribui la schimbarea în bine a orașului, să fac niște lucruri pe care să le privesc cu bucurie și de care să fiu mândru. Aveți încredere", a spus Vergil Chițac. 


Așadar, senatorul spune că ar vrea să facă și să dreagă, însă nu explică nicio clipă celor ce deja au avut încredere de ce a renunțat la mandatul de consilier local încredințat de constănțeni în 2016. De ce a fugit spre un loc călduț în Parlament, în loc să stea și să se ia la trântă cu cei din primărie. 


"Am văzut declarația. M-a întristat" 


În altă ordine de idei, folosirea termenului de autist în disputa sa politică cu actuala administrație demonstrează, dacă mai era cazul, că Vergil Chițac nu știe că a conduce o primărie nu înseamnă numai spații verzi, ci și problemele celor care se confruntă, de exemplu, cu autismul. O boală cu care se luptă mii de oameni din lumea întreagă. 


Pe de altă parte, declarația senatorului nu a rămas fără ecou, cei loviți în mod direct fiind afectați de cuvintele sale aruncate la întâmplare. 


"Am văzut declarația din conferința de presă în care vă refereați la cei din primărie ca fiind «autiști». M-a întristat. Pentru că sunt mama unui copil cu autism. Pentru că am văzut mulți, prea mulți, din ce în ce mai mulți copii cu autism în orașul nostru. Pentru că simt că mă lupt cu morile de vânt când explic și iar explic celor din jurul meu ce este autismul, care sunt dificultățile cu care se confruntă acești copii, viitori adulți... 


Nu intru în detalii, ar fi prea mult de spus... Știți că în municipiul Constanța există un singur centru unde copiii cu autism pot primi terapie gratuit? Este Centrul de zi pentru copii cu autism al DGASPC Constanța, unde sunt doar 55 de locuri, pentru toți copiii din județ. Adică pentru peste 500 de copii care au primit diagnosticul și certificatul de handicap. Dar în realitate sunt mult mai mulți, foarte mulți care nu au certificat de handicap. Cum, de altfel, este și cazul nostru. Așa că, în loc să aruncați cu noroi - căci, fără supărare, asta ați făcut! - în copiii cu autism - ca viitor candidat la Primăria Constanța v-aș fi sugerat să găsiți o soluție pentru ca viitorii adulți cu autism - căci diagnosticul este pentru toată viața! - să poată face terapie în mod gratuit. Spuneți despre cei din Primăria Constanța că sunt «autiști». Of, cum se vede, domnule senator, că nu ați cunoscut copii cu autism, tineri sau adulți cu autism. Cum se vede că nu știți ce înseamnă, de fapt, tulburarea din spectrul autist și care sunt «neajunsurile» pe care le aduce tulburarea celor afectați... Vă rog eu, mergeți într-un centru unde fac terapie acești copii! Vorbiți cu părinții lor! Vă fac cunoștință cu fiul meu și cu prietenii lui, să vedeți cât de deștepți sunt, cât de frumoși și de inocenți. Domnule senator, vă spun eu, ca mama de copil cu autism... copiii cu TSA nu știu să mintă, nu știu să înșele. Măcar din considerentul acesta, nu îi mai comparați cu personaje din lumea politică, pe care nu le agreați, și mai bine căutați soluții să îi ajutați", i-a transmis mama unui copil cu autism. 


Credeți că senatorul își va recunoaște greșeala sau va încerca să găsească argumente în favoarea sa ? Rămâne de văzut! Cu atât mai mult cu cât mulți dintre constănțeni s-au dezmeticit după ce l-au votat în urmă cu trei ani și au ajuns la concluzia că pentru Vergil Chițac sunt mult mai importante deplasările prin străinătate pe bani publici decât adevăratele probleme ale constănțenilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4561 secunde