Românii cu boli cronice solicită FMI renunțarea la coplată

240
Bolnavii cronici din țara noastră au făcut un apel către delegația Fondului Monetar Internațional să reanalizeze împreună cu autoritățile române situația din sistemul sanitar și să renunțe la introducerea coplății. Potrivit Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), coplata va afecta grav pacienții români și va limita accesul la serviciile de sănătate. Membrii coaliției susțin că sumele propuse de Ministerul Sănătății pentru coplata ser-viciilor medicale, mai ales cele spitalicești, sunt foarte ridicate pentru cei mai mulți dintre pacienții din țara noastră. Și asta în condițiile în care bolnavii sunt nevoiți să acopere din propriul buzunar o mare parte din ne-cesarul de consumabile și medicamente, deoarece unitățile spitalicești nu le oferă.
"Am ales să ne adresăm direct delegației FMI să se renunțe la acest angajament, pentru că reprezentanții guvernului României ridică din umeri și spun că nu au ce face, coplata e un angajament față de FMI care trebuie respectat. Noi credem că FMI înțelege mult mai bine situația grea a pacienților din România și că va fi dispus să reanalizeze situația. A pune acum pe umerii pacienților o taxă pe care nu și-o pot permite înseamnă să le limitezi dreptul la sănătate garantat de Constituție", a declarat Iulian Petre, vicepreședintele COPAC.
La rândul lui, Gheorghe Tache, președintele coaliției, a mențio-nat că membrii COPAC au fost invitați săptămâna viitoare la consultări legate de coplată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3711 secunde