Guma de roşcove provine din seminţele roşcovei şi este un aditiv alimentar natural folosit ca agent de îngroşare şi stabilizator în alimente precum îngheţata, iaurtul şi crema de brânză. În general, ea este amestecată cu gumă xantan sau caragenan pentru a obţine preparate mai gustoase, iar în alimentele congelate ajută la întârzierea formării cristalelor de gheaţă. Totodată, are efect de îngroşare, dar puţini sunt conştienţi de beneficiile sale pentru sănătate. Specialiştii afirmă că aceasta promovează reglarea colesterolului, datorită unei substanţe numite galactomanan, pe care o conţine, un tip de fibră solubilă, care ajută la îngroşare şi ajută la reducerea colesterolului rău din sânge (LDL).
Acest lucru a fost observat într-un studiu care a analizat efectul fibrelor de roşcove asupra digestiei grăsimilor la şobolanii sănătoşi. Experimentul a stabilit că această substanţă favorizează scăderea trigliceridelor, a colesterolului total şi a lipoproteinelor cu densitate joasă (sau LDL).Un alt test efectuat la iepuri a arătat că fibrele alimentare insolubile din roşcovele bogate în polifenoli pot reduce dezvoltarea aterosclerozei. Rezultatele au sugerat că fibrele de roşcove sunt capabile să scadă dislipidemia mixtă prin creşterea nivelurilor enzimelor hepatice implicate în metabolismul colesterolului şi trigliceridelor.