Sărbătorile de Paște: între abuzurile alimentare și cumpătare

628
3
Sărbătorile de Paște: între abuzurile alimentare și cumpătare - sarbatoriledepastedrioanabuzoian-1428246224.jpg

Articole de la același autor

Este binecunoscut faptul că după o lungă perioadă de post, alimentația de Paște se schimbă radical, iar organismul este copleșit de "avalanșa" de calorii din sărmăluțe, friptură de miel sau delicioșii cozonaci. Medicii ne sfătuiesc să nu abuzăm de niciunul dintre aceste feluri de mâncare și să păstrăm echilibrul între tradiție și sănătate.


Cum tradiția spune că de pe masa de Paști nu pot lipsi mielul, sărmăluțele, ouăle roșii sau cozonacii, trebuie să ținem cont de toleranța organismului la combinația dintre aceste alimente, periculoasă atunci când se fac excese.


"Recomandările următoare sunt orien-tative și pot fi adaptate toleranței indivi-duale și bolilor asociate de care suferă fiecare pacient în parte. 


Se recomandă mese mici și fracționate, adică 4-5 mese pe zi. Băuturile alcoolice nu vor fi consumate în exces. Este inter-zis consumul de băuturi alcoolice celor care suferă de ciroză hepatică. Sarea este permisă celor care nu suferă de hipertensiune arterială, în cantitate moderată. Alimentele nu se vor servi prea reci sau prea fierbinți. Persoanelor cu afecțiuni biliare, de tipul diskineziei biliare sau a litiazei biliare le este recomandat să evite preparatele din carne grasă (carne de porc, oaie, miel, rață, gâscă, vânat, mezeluri grase, sau orice fel de carne prăjită). Trebuie evitate și omletele, maioneza, brânzeturile fermen-tate, smântâna, dulciurile cu creme grase și frișcă și de asemenea, ciocolata în exces, condimentele (piper, hrean, boia, muștar, oțetul în exces) și băuturile precum cola și cele alcoolice. Ceaiurile recomandate persoanelor cu afecțiuni biliare sunt cele din: sunătoare, mentă, mușețel, tei, măceșe", a explicat dr. Ioana Buzoianu, medic specialist internist în cadrul Centrului medical de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă Gastromond. 


Atenție la afecțiunile hepatice!
Bolnavilor cu afecțiuni hepatice (steatoză hepatică - ficatul gras, hepatite cronice) li se recomandă evitarea preparatelor din carne de porc, oaie, miel, evitarea produselor precum cârnați, pastramă, drob de miel, dar și carnea tocată și condimentată (sarmale, ardei umpluți) și peștele gras (somn, crap, scrumbie). 


Sunt de asemenea de evitat alimentele prăjite, maioneza, sosurile grase, prăjiturile cu unt și multe gălbenușuri, băuturile alcoolice și condimentele (piper, ardei iute, hrean, muștar). Ceaiurile recomandate sunt cele de mentă, tei, cozi de cireșe. 


Pentru pacienții cu afecțiuni gas-trice (gastrite, ulcer gastro-duodenal) se recomandă evitarea consumului de carne grasă, afumată, sau a cârnaților, evitarea brânzeturilor fermentate sau sărate, evitarea ali-mentelor preparate cu grăsime încinsă și a rântașurilor. Trebuie evitate și: dulciurile concentrate, alua-turile dospite proaspete, castraveții, ridichiile, conopida, varza albă și roșie, fasolea uscată, ceapa, usturoiul, ardeiul iute, murăturile, adaosul de piper, boia, hrean, muștar. Cea-iurile recomandate sunt cele de: mentă, mușețel, sunătoare, tei. 


Vegetalele la putere!
Cum trebuie păstrate obiceiurile sănă-toase, precum consumul de legume și fructe, medicul recomandă ca și în această perioadă să punem alături de mâncărurile tradiționale și vegetalele. "Pentru evitarea constipației se reco-mandă un consum hidric zilnic de 1,5 - 2 litri apă și un regim bogat în fibre alimentare (fructe, legume - spanac, dovlecel, salată, sfeclă, cereale, pâine cu tărâțe). Trebuie evitate orezul, maioneza, brânzeturile fermentate, mezelurile, conservele. În cazurile în care apare diareea se recomandă consumul de pâine prăjită, orez, paste, griș, carne de vițel slabă, carne de pasăre, banane și ceaiul de mentă. Pentru evitarea disconfortului creat de balonări se recomandă eliminarea din alimentație a laptelui dulce, a brânzeturilor fermentate, a legumelor precum fasole boabe, varză, conopidă, cartofi, a fructelor precum pere, prune, a aluaturilor proas-pete și a băuturilor acidulate", a completat medicul.


Comentează știrea

Alina
6 aprilie 2015
specialisti

Am fost la doctorita Buzoianu cand am fost diagnosticata cu ulcer duodenal si si-a dat tot interesul sa ma investigheze. De 2 ani ma tratez la ea si cu regim am inceput sa ma simt foarte bine/!!

Ion
6 aprilie 2015
dr. Buzoianu

Tot respectul pentru acest medic! Nu e plina de figuri si nici nu te expediaza cand ajungi in cabinret. Si eu am fost diagnosticat tot la ea si la clinica am facut endoscopie la dr. Dumitru.

Ana
6 aprilie 2015
doctor

Tot respectul si din partea mea, dar fugi din Ovidiu, va compromiteti doamna doctor, rau ,rau de tot. Pacat de dumneavoastra.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.448 secunde