SEMNAL DE ALARMĂ! "Este nevoie de o strategie în domeniul sănătății mintale"

161
SEMNAL DE ALARMĂ!

Articole recomandate

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, luni, că este nevoie de un plan de măsuri sectorizat privind sănătatea mintală, care să fie finanțat, a informat MS, printr-un comunicat presă.

"Este nevoie de o strategie în domeniul sănătății mintale și a unui plan de măsuri sectorizat, dar care să fie finanțat, pentru că altfel munca noastră nu va avea finalitate. Avem nevoie de formarea și pregătirea personalului care lucrează în secțiile de psihiatrie care au un specific aparte, dar și de conștientizarea populației, deoarece există încă fenomenul de stigmă pentru acești pacienți", a afirmat Pintea, după o întâlnire avută cu reprezentanții Comisiei de Psihiatrie a Ministerului Sănătății, ai asociațiilor profesionale și organizațiilor non-guvernamentale, dar și cu medici care lucrează direct cu bolnavul psihic, pentru identificarea măsurilor ce pot fi luate imediat, dar și pe termen mediu și lung în domeniul psihiatriei.

Potrivit Ministerului Sănătății, în cadrul întâlnirii s-a stabilit că, deși Legea sănătății mintale este cuprinzătoare și bine structurată, necesită diverse modificări și actualizări punctuale care vizează internarea nevoluntară sau modalitățile de aplicare a normelor. Este nevoie și de standardizarea la nivel național a procedurilor operaționale în spitalele de psihiatrie, se arată în comunicat.

"Aștept concluziile discuțiilor dintre profesioniști și societatea civilă și voi lua imediat măsurile necesare care se impun. Cazul bolnavului cu afecțiuni psihice necesită o abordare multidisciplinară. Deseori aceste cazuri, în special cele cronice, exced sfera medicală și devin cazuri sociale. De aceea, susțin prima propunere făcută de specialiști care vizează înființarea, prin Ordin de ministru, a unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanți ai mai multor ministere și instituții publice, cu putere de decizie, ca, de exemplu, Ministerul Justiției, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe - CEDO, care să elaboreze strategia și planul de măsuri care să identifice toate soluțiile necesare domeniului", a afirmat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a avut și o discuție cu ministrul Fondurilor Europene pentru deschiderea unei linii de finanțare și atragerea de fonduri europene și în domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilități până în prezent, se mai arată în comunicatul MS. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3223 secunde