Sezonul toxiinfecțiilor alimentare. Cum eviți să ajungi pe patul de spital
Articole de la același autor
În ce condiții pot beneficia cardiacii de stenturi gratuite
04 Aprilie 2015
O dată cu sezonul cald, a luat startul și perioada în care afecțiunile digestive sunt tot mai des întâlnite. Copii sau adulți deopotrivă devin victime ale propriilor greșeli alimentare, spun medicii, care atrag atenția că în fiecare vară numărul celor care ajung la spital este în creștere.
Un exemplu în acest sens sunt toxiinfecțiile alimentare (TIA), boli care apar în urma consumării de alimente intens contaminate cu bacterii (microbi) sau cu toxinele acestora.
"TIA sunt produse de specii bacteriene precum Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ, enterococ. Acestea sunt mult mai agresive pe timpul verii, căldura fiind unul dintre factorii care favorizează multiplicarea germenilor.
Alimentele cel mai frecvent contaminate sunt carnea și produsele din carne (conserve), peștele, laptele și produsele lactate (frișca, smântâna, brânza, iaurtul), ouăle, preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, înghețată, cremă, maioneză).
În funcție de vârstă, organism, cantitatea de germeni cu care s-a produs contaminarea, tipul de germene, manifestările apar după 6-48 ore de la ingestia alimentului contaminat: stare de rău general, dureri de cap, greață, vărsături, diaree, febră și semne de deshidratare.
Formele severe de boală pot produce decesul pacientului, mai ales dacă acesta nu ajunge de urgență la spital. Cât privește formele ușoare, acestea sunt tratate la medicul de familie sau în ambulatoriu", a explicat dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța.
Un exemplu în acest sens sunt toxiinfecțiile alimentare (TIA), boli care apar în urma consumării de alimente intens contaminate cu bacterii (microbi) sau cu toxinele acestora.
"TIA sunt produse de specii bacteriene precum Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ, enterococ. Acestea sunt mult mai agresive pe timpul verii, căldura fiind unul dintre factorii care favorizează multiplicarea germenilor.
Alimentele cel mai frecvent contaminate sunt carnea și produsele din carne (conserve), peștele, laptele și produsele lactate (frișca, smântâna, brânza, iaurtul), ouăle, preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, înghețată, cremă, maioneză).
În funcție de vârstă, organism, cantitatea de germeni cu care s-a produs contaminarea, tipul de germene, manifestările apar după 6-48 ore de la ingestia alimentului contaminat: stare de rău general, dureri de cap, greață, vărsături, diaree, febră și semne de deshidratare.
Formele severe de boală pot produce decesul pacientului, mai ales dacă acesta nu ajunge de urgență la spital. Cât privește formele ușoare, acestea sunt tratate la medicul de familie sau în ambulatoriu", a explicat dr. Loti Popescu, coordonatorul programelor de sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța.
Comentează știrea
1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător
Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.
Articole pe aceeași temă
Luni, 11 Mai 2015
Joi, 28 Mai 2015
Sâmbătă, 23 Mai 2015
Luni, 18 Mai 2015
Vineri, 15 Mai 2015
Luni, 11 Mai 2015
Luni, 04 Mai 2015
Marţi, 28 Aprilie 2015
Joi, 23 Aprilie 2015
Sâmbătă, 11 Aprilie 2015