Concurs Silicoza, boala produsă de praful de nisip

9046

Articole de la același autor

Silicoza este o boală cronică pulmonară profesională, incurabilă, produsă prin acumularea particulelor de dioxid de siliciu (nisip) în plămân. Se află pe primul loc în ierarhia bolilor profesionale din România.

Silicoza apare în cazul muncitorilor care lucrează în fabricile de sticlă, mine, cariere de cuarț, gresie, granit sau la prelucrarea acestora, la perforarea tunelurilor, în industria metalurgică - sablajul, șlefuitul cu ajutorul pietrelor naturale. "Expunerea la praful de nisip provoacă silicoza pulmonară. Acesta se depune în bronhii, unde se pot dezvolta tumori. În regiunea noastră, boala apare la muncitorii care fac curățarea interioară a vapoarelor", a explicat dr. Emanoil Vasiliu, medic pneumolog.
Potrivit unui studiu prezentat de dr. Adriana Todea, șef secție medicina muncii la Institutul de Sănătate Publică București, silicoza se află pe locul întâi în ierarhia bolilor profesionale la nivel național. Din totalul de 910 pacienți cu boli profesionale înregistrați în țara noastră în 2006, 267 au fost cazuri de silicoză.
De cele mai multe ori, silicoza este descoperită cu ocazia examenelor radiologice periodice pe care le efectuează muncitorii expuși la un astfel de pericol și mai rar ca urmare a tulburărilor pe care le provoacă, așa cum sunt tusea, respirația grea, expectorația, durerea toracică, hemoptizia (expectorația cu sânge).
Semnele fizice apar târziu și sunt discrete. Medicii spun că evoluția este lentă și progresivă, chiar dacă bolnavul nu mai este expus la praful de nisip. Pot apărea complicații, așa cum sunt emfizemul pulmonar, bronșita cronică, insuficiența respiratorie. De asemenea, tuberculoza pulmonară este una dintre cele mai grave complicații care pot apărea.
Forma clinică se numește silicotuberculoză și apare în stadiile avasate ale silicozei.
Silicoza este o boală foarte gravă. Tocmai de aceea, angajatorii trebuie să ofere muncitorilor condiții de lucru corespunzătoare, care prevăd reducerea sau înlocuirea dioxidului de siliciu, prin introducerea unor metode perfecționate de lucru, așa cum sunt perforajul umed, sablajul cu nisip umed.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7115 secunde