Stresul este una dintre cauzele modificării funcțiilor cerebrale

291
Stresul este una dintre cauzele modificării funcțiilor cerebrale - stresul-1629374257.jpg

Articole de la același autor

Creierul uman este o minune a naturii, având o complexitate aparte. Menținerea sănătății acestuia este extrem de importantă, deoarece reprezintă centrul de control al organismului. Imaginează-ți cum ar fi să uitați cum vă numiți, unde vă aflați, de ce vă aflați în locul respectiv și încotro mergeți. Astfel de experiențe sunt trăite de persoanele în vârstă care suferă de diferite afecțiuni ale creierului, precum demență sau Alzheimer.

Oamenii de știință au descoperit faptul că stresul este una dintre cele mai comune cauze ale modificării funcțiilor cerebrale. De asemenea, creierul s-ar putea micșora din cauza stresului. În cadrul unui studiu au fost utilizați pui de maimuță pentru testarea efectelor stresului pe termen lung asupra dezvoltării. Jumătate dintre maimuțe au fost îngrijite de către un îngrijitor pentru șase luni, în timp ce o altă jumătate a rămas cu mamele lor. După cele șase luni, maimuțele s-au reîntors în grupurile lor sociale pentru câteva luni, înainte ca cercetătorii să le realizeze tomografii cerebrale.

În ceea ce privește maimuțele care au fost luate de lângă mamele lor, zonele din creier asociate stresului erau mărite chiar și după reintroducerea lor într-un mediu social comun pentru câteva luni.

În cadrul unui alt studiu în care șoarecii au fost expuși stresului cronic, hipocampusul acestora s-a micșorat. Anterior a fost dezbătută ipoteza conform căreia din cauza afecțiunii stresului posttraumatic hipocampusul s-ar putea micșora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 05 Noiembrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 1.6991 secunde